Зимни суперхрани | Идънред България
България
България

Зимни суперхрани

04.02.2022

Ако сте натъжени от загубата на любимите си летни суперхрани, съчувстване ви. Но имаме някои добри новини: зимният сезон също е пълен със суперхрани. Разберете кои са нашите най-любими зимни суперхрани.

Зимни суперхрани

Когато настъпят по-хладните месеци, ние губим повече от няколко часа дневна светлина. Всички пресни плодове и зеленчуци от лятото също изчезват. Ако сте натъжени от загубата на любимите си летни суперхрани, съчувстваме ви. Но имаме някои добри новини: зимният сезон също е пълен със суперхрани. Всички зимни суперхрани съдържат изключително полезни хранителни съставки и просто чакат да бъдат приготвени по любимия ви начин.

Какво е суперхрана все пак?

Нека направим една стъпка назад за секунда… Какво се квалифицира като „суперхрана“? Има ли официално определение?

Всъщност не — поне не в някакъв научен смисъл. Терминът е основно маркетингова модна дума, използвана, за да накара потребителите да купуват повече от видовете храни, които трябва да ядат. Замисляли ли сте се са сготвите кейл? Веднъж може да сте го нарекли „суперхрана“ вместо обикновен зеленолистен зеленчук. Това обаче не означава, че суперхраните не изпълняват своите хранителни обещания.

Една храна се повишава до статус на суперхрана, когато доставя достатъчно количества витамини и минерали с антиоксидантна сила, свързана е с превенцията на заболяване или се смята, че предлага няколко ползи за здравето.

Какво е суперхрана?

Как (и защо) трябва да ядете повече зимни суперхрани?

Преди да приемете, че суперхраните трябва да са скъпи или трудни за намиране извън специализираните магазини, бъдете сигурни, че това просто не е така.

В местния магазин за хранителни стоки или на местния фермерски пазар ще намерите това, което се нарича суперхрани: непреработени, цели, растителни храни, които доставят важни хранителни вещества като фибри, фитонутриенти , антиоксиданти, витамини и минерали. Пазаруването на сезонни суперхрани - дори зимните суперхрани - означава, че те ще бъдат:

  • По-евтини, защото са в изобилие;
  • По-свежи, защото често се берат в пика на зрялост;
  • По-екологични, защото са добити от местни източници (което намалява количеството гориво, използвано за транспортиране на храната ви до магазина).
  • По-хранителни от техните колеги извън сезона. Колкото по-дълго продуктите стоят на рафтовете, толкова повече може да намалее наличието на хранителни вещества и антиоксиданти. Дългото време за транспортиране и престой по рафтовете на хранителните магазини вличе драматично върху хранителните вещества на продуктите.

Кои са нашите най-любими зимни суперхрани?

Сега, когато знаете какво представляват суперхраните, можете да пазарувате. Те растат този сезон и просто чакат по рафтовете на магазините, за да споделят своите хранителни ползи с вас.

Джинджифил

Търсите естествен начин да се преборите или да се възстановите от един от многото неприятни вируси, които циркулират през зимата? Джинджифилът от векове се използва за подобряване на храносмилането, успокояване на разстроен стомах и засилване на имунната система. Често се предлага целогодишно, но най-свежите корени са тези, събрани през зимните месеци.

Джинджифилът има силен аромат, така че дори малко количество от него е много полезно. Страхотна добавка е за ястия от азиатската кухня или просто накиснат в гореща вода за пресен чай от джинджифил.

Зини суперхрани - джинджифил

Кейл

Ниско ли е нивото ви на калий? Кейлът идва на помощ като една от най-универсалните зимни суперхрани.

Калият може да помогне за намаляване на кръвното налягане чрез премахване на излишния натрий от тялото.

Бременните жени трябва да имат предвид, че кейлът е чудесен източник на фолиева киселина, хранително вещество, което помага за образуването на невралната тръба на плода. Успешно можете да го добавите в супите си, да направите чипс от него или го нарежете на салата.

Зимни суперхрани - Кейл

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са пълни с витамин С, което ги прави идеални за зимните месеци. Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и лимони също са с високо съдържание на минерали и фитохимикали, т.е. химикали на растителна основа, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак.

Изстискайте си фреш от портокал и грейпфрут или добавете резенчета лимон към следобедния си чай.

Зимни суперхрани - Цитрусови плодове

Ябълки

Знаете ли, че ябълките са чудесен източник на витамин С? Набавянето на необходимите количества витамин С е от ключово значение за имунната система (изключително важно през сезона на настинки и грип). Освен полезния витамин, ябълките също съдържат пектин и фибри, за които е доказано, че помагат за намаляването на нивата на холестерола. 

Голям процент от фибрите и фитонутриентите се намират в кората на ябълките. Ябълката е чудесна за лека закуска с малко бадемово масло или в салата с кейл, печена тиква или сладък картоф.

Зимни суперхрани - Ябълки

Сладки картофи

Сладките картофи са чудесен източник на бета-каротин – антиоксидант, който предотвратява увреждания, причинени от свободните радикали. 

Нарязаните на кубчета сладки картофи могат да бъдат добавени към супи или просто да бъдат запечени във фурната. 

Зимни суперхрани - Сладки картофи

Праз лук

Празът е богат източник на магнезий. Липсата на този минерал може да доведе до тревожност и раздразнителност. Затова е хубаво да си го набавяме.

Празът е чудесна добавка за зимни супи и салати. Празът имат малко по-мек вкус от другите му лучени роднини и може лесно да се впише в много рецепти. 

Зимни суперхрани - Праз лук

А кои са вашите любими зимни суперхрани и рецепти с тях?

Прочетете още: 

7 здравословни препоръки за топлите месеци

Защо да включим повече есенни плодове и зеленчуци в менюто си

Истини и неистини за балансираното хранене - Част I

Истини и неистини за балансираното хранене - Част II

Истини и неистини за балансираното хранене - Част III