Повече есенни плодове и зеленчуци в менюто | Идънред
България
България

Защо да включим повече есенни плодове и зеленчуци в менюто си?

15.10.2021

Смяната на времето и промяната на температурите през есента създават условия за вируси и простудни заболявания. Затова тялото ни се нуждае от по-голямо количество витамини и минерали. Плодовете и зеленчуците са най-добрият естествен източник на тези вещества. Те подобряват кръвното налягане и храносмилането, повишават имунитета, въздействат благоприятно върху състоянието на кожата и подпомагат цялостно здравето.

Есенни плодове и зеленчуци
 

Ето няколко идеи какво да включим в менюто си през есенните месеци:

  • Сладките картофи са богати на бета-каротин и фибри. Въглехидратите в тях се освобождават по-бавно и спомагат за поддържането на стабилни нива на кръвна захар.
  • Тиквата притежава големи количества бета-каротин, витамин C и фолиева киселина. Предпазва сърдечно-съдовата система.
  • Райските ябълки са богата на йод, магнезий, желязо и калий, витамин C и бета-каротин. Богати са на фруктоза и глюкоза и действат като естествен антидепресант.

Райски ябълки

  • Ябълките съдържат флаваноиди и мощни антиоксидантни. Предпазват от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.
  • Крушите съдържат по-високи нива на пектин от ябълките, като това ги прави ефективни при намаляването на нивата на холестерол и подпомагане нормалната работа на червата.
  • Карфиолът е наситен с витамини от групата B и фибри. Подпомага работата на храносмилателния тракт.
  • Червеното цвекло съдържа витамин C, фолат, витамин B6, магнезий, калий, фосфор, манган и желязо. Подсилва мускулите  и предотвратява инфекции.

Червено цвекло

  • Кестените се грижат за здравето на храносмилателната система, защото са богати на фибри. Разтворимите фибри задържат водата и дават усещане за ситост. Те образуват гел текстура, която създава усещането за ситост. Регулират също нивата на холестерола и кръвната захар. Неразтворимите фибри ускоряват храносмилателния процес и помагат за регулирането на дейността на червата. Кестените съдържат витамин B6, фолиева киселина, тиамин и рибофлавин, така че се грижат за красотата на кожата и подобряват мозъчната функция. Заради високото съдържание на манган намаляват риска от рак и сърдечни заболявания. Високото количество на мед в тях повишава здравината на костите и подсилва имунната система.
  • Нарът е богат на витамин С, витамини от група В, Р, витамин А и множество минерали. Известен е като природен антисептик и антиоксидант. Помага при сърдечно-съдови заболявания, като понижава холестерола. Известен е също с диуретичното си и обезболяващо действие. Този плод намалява кръвотечението и риска от рак на кожата и рак на гърдата. Подобрява здравината на зъбите. От кората на нара се прави чай, който помага при кашлица, ангина, пневмония, анемия и  висока температура.
  • Ядките на орехите са суперхрана, богата на витамини А, В1, В2, В6, фолиева киселина, витамини от групата Р, витамин С, цинк, йод и омега-3 мазнини. Орехите съдържат калций, който подпомага растежа и укрепването на организма, костите и правилното съсирване на кръвта. Магнезият подпомага дейността на мозъка, мускулите, сърцето и кръвта. Орехите са богати също на желязо, фосфор, сяра, хлор, мед, цинк, йод и др. Консумацията на орехи задоволява потребностите от растителни мазнини и една пета от нуждата от белтъчини.

Орехи
Ако искате, може да научите още за балансираното и здравословно хранене тук.

Прочетете още: 

7 здравословни препоръки за топлите месеци

Зимни суперхрани

Истини и неистини за балансираното хранене - Част I

Истини и неистини за балансираното хранене - Част II

Истини и неистини за балансираното хранене - Част III