Истини и неистини за балансираното хранене – Част III
България
България

Истини и неистини за балансираното хранене – Част |||

26.08.2021

Знаете ли, че 1 чаша газирана напитка съдържа 4 бучки захар? Научете кои са истините и неистините за балансираното хранене.  

31. Калцият в киселото мляко се усвоява по-добре от калция в прясното мляко
ВЯРНО:
Причината, поради която калцият се усвоява най-добре, когато идва от кисело мляко, се дължи на киселинността на продукта. Киселинността благоприятства създаването на форма на калцийя, която по-лесно прониква в чревните клетки.

32. Соевата пържола може да замести телешка пържола
НЕВЯРНО:
По отношение на протеините съставът на соевата пържола е подобен на телешката пържола. Но телешката пържола съдържа желязо и витамини В12 - основни хранителни вещества, които липсват в соята. Соята може да бъде алтернатива на месото, но не замества всички негови хранитени стойности.

33. Сушените плодове съдържат повече захар и фибри, отколкото пресните плодове
ВЯРНО:
Тъй като количеството вода в сухите плодове е по-ниско, отколкото в пресните плодове, делът на захарта и фибрите е по-висок. Например 100 g грозде съдържа 13,8 g захар и 1,4 g фибри, докато 100 g стафиди съдържат 65 g захар и 6,4 g фибри.

Balanced Food Nutrition Dry fruits

34. Консервираните зеленчуци не са по-солени от пресните или замразените зеленчуци
НЕВЯРНО:
Освен като подобрител на вкуса, солта се използва и като консервант. Всъщност тя ограничава развитието на бактерии, гъбички и други патогенни организми в хранителните продукти.

35. 1 чаша газирана напитка (безалкохолна напитка или сода) съдържа 4 бучки захар
ИСТИНА:
Газираните напитки съдържат 10 до 12% захар. Това означава, че 1 чаша безалкохолна напитка (200 ml) е еквивалентна на 4 бучки захар и изпиването на кутия сода (330 ml) ви носи до около 6 бучки захар.

Balanced Food Nutrition fizzy drink

36. Няма ограничение в консумацията на зеленчуци и плодове
ВЯРНО И НЕВЯРНО:
Зеленчуците могат да се консумират без ограничение, но когато говорим за консервирани зеленчуци, трябва да се има предвид, че зеленчуковите консерви са много солени.  Би следвало да се вземе под внимание също и начинът на приготвяне. Зеленчуците, сервирани с много сос, трябва да бъдат ограничени. Що се отнася до плодовете, те трябва да се консумират умерено, тъй като съдържат захар. При балансирана диета препоръката за консумация на плодове е около 2 или 3 порции на ден.

Balanced Food Nutrition canned vegetables

37. Начинът на готвене може да превърне продукт с по-малко мазнини в продукт с повече мазнини
ВЯРНО:
Готвенето в голямо количество мазнина може да промени състава на продукта. Например картофите не съдържат мазнини, когато са сварени във вода. Но когато са пържени, те съдържат повече от 20% мазнини. Панираните продукти също са богати на мазнини. Например рибено филе от треска съдържа около 1% мазнини, но панирано и изпържено във фритюрника съдържа 12% мазнини.

38. Всекакъв вид храна е необходим, за да се осигури балансирана диета
НЕВЯРНО:
Някои продукти не са необходими при балансирана диета и трябва да се консумират умерено. Те се считат за „екстра“, защото са богати на калории и бедни на основни хранителни вещества като витамини, минерали и протеини. В хранителната пирамида тази категория продукти представлява върха и включва бисквити, шоколад, чипс, сладкиши и газирани напитки.

39. Яденето на пълнозърнеста храна е по-скъпо
НЕВЯРНО:
Пълнозърнестите продукти са малко по-скъпи, но цената отразява по-високо качество. Продуктите от пълнозърнесто брашно, като хляб, ориз или тестени изделия имат по-добри хранителни качества, тъй като съдържат повече витамини, минерали и фибри, отколкото рафинираните продукти. Освен това пълнозърнестите продукти дават повече енергия за по-дълго, така че приемът на храна се намалява.

Balanced Food Nutrition whole meal food

40. Само плодовете съдържат витамини
НЕВЯРНО:
Плодовете съдържат витамини като С и В (В1, В2, В6...). Но други продукти като: зеленчуците, бобовите растения, зърнените храни, растителните масла, ядките, млечните продукти, месото и яйцата също са богати на витамини. Балансираната диета осигурява всичко, от което тялото се нуждае и затова е необходимо да се приемат разнообразни продукти.

41. Пълнозърнестият хляб е по-богат на витамини от белия хляб
ВЯРНО:
Хлябът от пълнозърнесто брашно съдържа повече витамини В и Е, но също така е по-богат на минерали и фибри.

42. Предварително приготвените салати (готови за консумация) съдържат толкова витамини, колкото и останалите салати
ВЯРНО:
Тези салати вече са почистени и се продават в опаковка, която запазва витамините (ако се съхраняват при подходящи условия: ниска температура и тъмнина).

43. Съществуват сосове, съдържащи малко мазнини и са също толкова вкусни
ВЯРНО:
Съществуват алтернативи: сос бешамел (мляко, брашно, сол, черен пипер и индийско орехче), майонеза (яйце, горчица, прясно сирене, лимон, сол и черен пипер), сос къри (къри на прах, нискомаслено кисело мляко, парче мандарини и черен пипер), зеленчуков сос (с царевично нишесте) и др.

44. Сложно е да се готви без мазнина
НЕВЯРНО:
Съществуват много начини за готвене, които не използват никаква добавена мазнина: варене, на пара, на скара, печене, в микровълнова печка, във фолио или в незалепващ тиган.

Balanced Food Nutrition Sauces

Прочетете още: 

Истини и неистини за балансираното хранене - Част I

Истини и неистини за балансираното хранене - Част II

7 здравословни препоръки за топлите месеци

Защо да включим повече есенни плодове и зеленчуци в менюто си

Зимни суперхрани