Истини и неистини за балансираното хранене – Част II
България
България

Истини и неистини за балансираното хранене - Част ||

25.08.2021

Знаете ли, че сладкият продукт може да съдържа много сол? Научете кои са истините и неистините за балансираното хранене.

17. Когато целите да отслабнете, трябва да избягвате нишестените храни 
НЕВЯРНО:
Нишестените храни са основният източник на енергия за организма и следователно важна част от балансираната диета. Те носят не само въглехидрати, но също фибри и минерали. Ако бъдат премахнати от менюто ви, ще гладувате много повече и няма да издържите без да хапнете нещо между храненията.

18. Спанакът е най-богатата на желязо храна
НЕВЯРНО:
Пресният спанак съдържа около 1,2 mg желязо в порция от 100 g. Това е половината от количеството, съдържащо се в червеното месо. Съдържанието на желязо в говеждото месо е 2,2 mg желязо за 100 g. Консервираният спанак съдържа повече желязо (около 3,7 mg за 100 g), но и повече сол. Наличието на желязо в месото е с по-добри качества, отколкото в зеленчуците.

Balanced food nutrition - spinach

19. Само месото съдържа протеини
НЕВЯРНО:
Други храни като риба, яйца и домашни птици също съдържат протеини. И храните от растителен произход съдържат протеини, но с по-ниско качество. Освен месото протеини се съдържат в зърнените храни, в боба и в другите бобови растения, в ядките и в някои вегетариански храни като микопротеини, тофу и сейтан.

20. Нуждите се променят с възрастта
ВЯРНО:
Нуждите (по отношение на енергия, витамини, минерали и т.н.) не са едни и същи през целия живот, защото тялото се променя. Подрастващите се движат много и тялото им расте. Те се нуждаят от много повече енергия през деня, отколкото възрастния човек, останал в леглото.

21. Всеки вид месо е с високо съдържание на мазнини
НЕВЯРНО:
Има разлика в хранителния състав между животните, от които идва месото. Конското, кенгурското и телешкото месо са постни. Има също разлики между парчетата месо от едно и също животно.

Balanced food nutrition - meat

22. Сладкият продукт може да съдържа много сол
ВЯРНО:
Продукт, богат на захар, не означава продукт без съдържание на сол. Всъщност хранителната промишленост използва солта като добавка за подобряване на вкуса, например в зърнените закуски или в бисквитите.

23. Небалансираното хранене може да доведе до стрес и умора
ВЯРНО:
Балансираната диета осигурява витамините и минералите, които са необходими на организма. Витамините са основни хранителни вещества и всеки витамин играе специфична роля. Дефицитът на някои от тях може да доведе до умора и липса на жизненост.

24. Балансираната диета трябва да бъде допълнена с хапчета (витамини)
НЕВЯРНО:
Ако диетата е балансирана, тя отговаря нуждите от витамини на здрав човек. Разнообразната диета осигурява всичко, от което тялото се нуждае, в правилните пропорции за здрав човек. Освен това добавките могат да бъдат опасни, тъй като предозирането на някои витамини може да се натрупа в черния дроб и да причини заболявания. Витаминните добавки трябва да се приемат след консултация с лекар.

Balanced food nutrition - vitamins

25. Дори и без добавена мазнина, продуктите могат да бъдат мазни
ВЯРНО:
Някои храни са естествено богати на мазнини. Например: тлъстото месо и домашните птици (агнешко, бекон и патица) трябва да се консумират максимум веднъж седмично и да се готвят без добавяне на мазнини (на пара, на скара, в микровълнова или на тиган с незалепващо покритие). Ядките като бадеми, пекан, макадамия и бразилски орех също са с високо съдържание на мазнини. Те са с чудесни хранителни качества, тъй като осигуряват протеини, минерали и фибри, но трябва да се консумират умерено.

26. Добавките в готовите ястия са опасни за здравето
НЕВЯРНО:
Хранителните добавки са вещества, добавени към храната, за да се запази нейният аромат или да се подобри вкусът и външният ѝ вид. В Европа и в много други страни използването им се регулира от специфично законодателство. Съществува списък на разрешените добавки по продукти и количества. Всяка добавка е означена с уникален номер и приемлив дневен прием.

27. Има „добър холестерол“ и „лош холестерол“
ВЯРНО:
Холестеролът се транспортира в кръвта чрез протеини: липопротеини с висока плътност (HDL) и липопротеини с ниска плътност (LDL). HDL отвеждат холестерола до черния дроб и след това го изхвърлят през храносмилателния тракт. Това е „добрият холестерол“. LDL водят холестерола до клетките; това е „лошият холестерол“. Диета, богата на наситени мазнини, увеличава процента на „лошият холестерол“, докато диета, богата на моно- и полиненаситени мазнини, намалява тази норма. Холестеролът е необходим в нашето тяло, но твърде много от „лошия холестерол“ може да се натрупа в стените на артериите да ги запуши и да доведе до инфаркт.

Balanced food nutrition - nuts

28. Балансирното хранене може да бъде по-евтино
ВЯРНО:
Купуването и готвенето на сезонни и местни продукти е добър начин да се яде прясна храна на ниска цена. Разгледайте сезонния календар на плодовете и зеленчуците, които можете да консумирате.

29. Диетичните напитки са полезни за здравето
НЕВЯРНО:
Диетичните напитки не са част от балансираната диета. Първата причина е, че пиенето на тези напитки може да приучи човек към консумацията на сладко. Втората причина, поради която диетичните продукти могат да бъдат вредни за здравето, са добавките включвани в състава им. Съществува риск от превишаване на препоръчителната дневна доза на някои добавки. Независимо от това, диетичните напитки могат да бъдат алтернатива за намаляването на приема на захар – това ще зависи от честотата на консумацията и количеството на приеманите напитки дневно.

30. Замразените зеленчуци съдържат много по-малко витамини и хранителни вещества от пресните зеленчуци
НЕВЯРНО:
Зеленчуците се замразяват непосредствено след прибирането им. Така че повечето от витамините се съхраняват и са сходни по количество с пресния вариант, който понякога се съхранява в хладилник с дни и губи витамините си.

Balanced food nutrition - frozen vegetables

Прочетете още: 

Истини и неистини за балансираното хранене - Част I

Истини и неистини за балансираното хранене - Част III

7 здравословни препоръки за топлите месеци

Защо да включим повече есенни плодове и зеленчуци в менюто си

Зимни суперхрани