Какво отличава добрите работодатели?
България
България

Какво отличава добрите работодатели?

10.03.2022

Какво отличава добрите работодатели и как да разберете, че сте попаднали на правилното работно място? Научете как да различите добрите работодатели.

Щастлива работна среда

Работата е важен аспект от живота на всеки човек, тъй като заема голяма част от времето ни. Затова е важно тя да ни дава сигурността и спокойствието, от които се нуждаем. Работодателят е човекът, от когото зависи как ще се чувствате на работното място и какви ще бъдат нагласите ви. Негова основна задача е да отговори на очакванията на служителите си и дори да ги надскочи. Добрите работодатели трябва да полагат непрестанни усилия, за да създадат работна среда, която да отговаря на променящите се стандарти и очаквания. 

Днес ще поговорим за това какво отличава добрите работодатели и как да разберете, че сте попаднали на правилното работно място. Ако искате да разберете как да различите добрите работодатели, останете с нас до края на статията.

Качества на добрия работодател

Знаете ли, че условията на работа влияят пряко върху цялостното ви удовлетворение от работата? Дори и да харесвате това, което правите и то да ви доставя истинско удоволствие, вашият работодател може да окаже негативно влияние върху желанието ви за работа. Ако искате да се чувствате щастливи и пълноценни на работното място, тогава трябва да изберете работодател, който има редица положителни качества. Кои са те и какво характеризира един работодател като добър, предстои да научите.

Комуникативност

Добрият работодател държи на двустранната комуникация. Той насърчава свободното изразяване на мнението на служителите и винаги е отворен за препоръки и предложения. Независимо дали работите за голяма или малка компания, винаги трябва да се чувствате свободни да изразите позицията си и да знаете, че мнението ви няма да бъде пренебрегнато.

Отдаденост

Ако вашият работодател не е отдаден на своята цел, защо вие да бъдете? Когато виждате, че ръководителите ви изпитват страст към работата и са отдадени на това което правят, това ще ви накара да се почувствате като част от нещо голямо и ще ви мотивира да работите.

Гъвкавост

Гъвкавостта е едно от качествата, които в днешно време се търсят както от служителите, така и от работодателите. Способността на работодателя да бъде гъвкав, означава например, че когато се налага, може да се направи компромис с работното време. На всеки се случва да се разболее или да има спешен и неотложен ангажимент. Добрият работодател винаги би се поставил на мястото на служителите си и би реагирал с разбиране. В резултат на технологиите и събитията от последните години, гъвкавостта се изразява и в предоставяне на възможност за работа от вкъщи, когато е необходимо и възможно.

Здравословен баланс между работа и личен живот

Независимо от вашето място в йерархията, работодателят ви не бива да очаква да работите извънредно и във всеки един момент да сте на разположение. Добрите работодатели знаят колко е важна пълноценната почивка и че прекалено голямото натоварване води до стрес. Той, от своя страна, се отразява отрицателно на цялостното представяне на служителя и на качеството на работата.

Здравословен баланс между работа и личен живот

Гледат на компанията като на едно цяло

Добрите работодатели гледат на компанията като на един екип, който работи заедно за постигането на обща цел. За тях всеки един служител има ключова роля в това и без него пъзелът няма да бъде пълен. Когато всеки един служител знае, че неговата роля е ключова за развитието на компанията, това създава благоприятна среда за работа и кара хората да бъдат по-мотивирани.

Отворени са за нови идеи и обратна връзка

Добрите работодатели знаят, че най-приложимите идеи за подобряване на работата идват от самите служители. Именно затова те насърчават споделянето на позиция по въпросите, касаещи ежедневните задължения и целите на компанията. Всеки един служител иска да бъде изслушан и да знае, че мнението му се цени. Успешните ръководители успяват да създадат работна сред, в която всеки споделя свободно своите притеснения и дава идеи за това как те могат да бъдат отстранени. Само когато една компания се допитва до своите служители, тогава тя може да достигне пълния си потенциал на развитие. 

Забелязват постиженията на служителите

Упоритата работа и постигнатите резултати не бива да остават незабелязани. Това значително намалява стимула и желанието за работа. Добрите работодатели оценяват усилията на своите служители и знаят как да направят така, че те да се чувстват поощрени и мотивирани за постигането на още по-добри резултати.

Насърчават положителната работна среда

Атмосферата, в която работите, може да има отражение върху настроението и желанието ви за работа. Ако имате враждебна работна среда и всеки ден отивате на работа с нежелание, колкото и да харесвате това, което правите, бързо ще пожелаете да напуснете. Колегите ви са хората, с които прекарвате по-голямата част от деня си, затова е важно да поддържате добри отношения с тях. Обратното води до чувство на тревожност и отчуждение. Добрите работодатели насърчават положителната работна среда и не остават безучастни при възникнали конфликти между служителите.

Предоставят възможност за преквалификация и развитие

Добрите работодатели познават, когато един служител е ценен за компанията, и се стремят да предложат всичко необходимо, за да го задържат. Това включва възможност за кариерно развитие и дори преквалификация. Служителите се чувстват по-сигурни на работното си място, когато то предлага израстване и знаят, че усилията им ще бъдат възнаградени. Работодателите, които предлагат професионално развитие на своите служители, успяват да задържат ценните кадри в екипа си и да намалят текучеството на персонал.

Ориентират се към социална политика

Добрите компании се ориентират към подобряване на социалната си политика и отношението към служителите, като най-често това се изразява в предоставянето на ваучери за храна. Предимствата са налице както за работниците, така и за работодателите. Все по-предпочитан вариант обаче са ваучерите за подарък, както и Gift Card - картите подарък. 

Ваучер за подарък и карта за подарък от Идънред България

В заключение може да кажем, че добрите работодатели умеят да се грижат за своите служители и да създават приятна и мотивираща работна среда. Когато служителите се чувстват щастливи и пълноценни в работата си, те са по-продуктивни и това се отразява на качеството на работата. Ако мислите, че вашият работодател не притежава голяма част от отличителните качества, които изброихме, може би трябва да помислите за смяна на работното място. Все пак не забравяйте, че това влияе пряко върху живота ви и това как се чувствате, затова не бива да правите компромис с работната си среда.