Какво да консумираме в обедната почивка, за да не ни се доспива?
България
България

Какво да консумираме в обедната почивка, за да не ни се доспива?

05.05.2023

Омръзна ли ви да се чувствате уморени на работа? Разберете кои храни могат да ви помогнат никога повече да не заспивате на бюрото си.

Какво да консумираме на обяд, за да не ни се доспива

Всички сме преживявали ужасяващия спад на енергията ни след обедната почивка. Понякога ни се струва невъзможно да държим очите си отворени, дори след петата чаша кафе.

Но има надежда. Енергийните спадове след обедното хапване могат да останат в миналото с няколко прости корекции на диетата и на рутината ни. Е, искате ли да избегнете следобедната умора на работното място? Изхвърлете рафинираните въглехидрати и сладкиши с високо съдържание на захар. Придържайте се към храни, богати на хранителни вещества като протеини, витамини от група В и здравословни мазнини.

С ваучерите за храна от Идънред България е лесно да се храните здравословно. Изберете своето здравословно меню в заведение за хранене от нашата партньорска мрежа в близост до вас или напазарувайте любимите си продукти и заплатете с ваучерите си за храна.

Какви са причините да ни се доспива след обедното хапване и как да ги премахнем?

Има много причини, поради които може да почувствате спад на енергията, след като хапнете на обяд. Изяждането на големи порции с тежка храна, дехидратацията и пропускането на храненията са потенциални виновници. Добрата новина е, че промяната на хранителните навици, може да помогне да се преборите със спада на енергията следобед. Ето няколко лесни за следване съвета:

  • За да избегнете следобедната умора, започнете деня с подходяща закуска от обилно, добре балансирано хранене. Независимо колко много бързате, никога не пропускайте закуската.
  • Не прекалявайте с въглехидратите на обяд. Намирането на точния баланс между протеините, въглехидратите и фибрите по време на хранене ще помогне да избегнете сънливостта следобед. Най-добрите резултати се постигат с растителни протеини, които можете да си набавите например от авокадото, спанака, граха, карфиола и др.
  • Не забравяйте да приемате достатъчно протеин на всяко хранене. Протеинът осигурява на тялото дълготрайна енергия.
  • Ако огладнеете между храненията, хапнете нещо, но не забравяйте, че то може да бъде здравословно. Шепа ядки, тост с авокадо, твърдо сварено яйце или кисело мляко със семена са богати на протеини храни, на които можете да се насладите между храненията, за да сте здрави и да не ви се доспива.
  • Останете хидратирани! Липсата на достатъчно вода ви кара да се чувствате мудни и допринася за замъгляването на мозъка.
  • Ако почувствате, че ви се доспива, станете и се раздвижете. Отидете на разходка, разтегнете се или просто се изправете за няколко минути.

Кои храни да избягвате?

Следобедната умора може да ви изглежда неизбежна, но наистина не е съвсем така. Някои храни ще ви направят по-склонни да страдате от този енергиен спад.

Рафинираните въглехидрати като пици, тестени изделия, сладкиши, хляб, ориз и чипс няма да ви направят никаква услуга. Избягвайте също всичко с високо съдържание на захар. Сладкишите ще накарат кръвната ви захар да се повиши и енергийните ви нива да спаднат.

Стойте далеч от енергийни напитки и газирани напитки с кофеин. Въпреки че могат да служат като краткосрочно решение, те са пълни със захар и в крайна сметка ще доведат до срив. Ако все пак много ви се прииска да повишите енергията си с напитка, изберете вместо това чаша черно кафе.

Кои храни ще помогнат да предотвратите следобедната сънливост?

След като вече знаете какво да избягвате, нека ви представим някои от храните, които ще ви позволят да се чувствате фантастично през целия ден.

Пълнозърнести храни, овесени ядки и хранителна мая

Заменете рафинираните въглехидрати със сложни въглехидрати. Вместо тестени изделия от бяло брашно, изберете пълнозърнести храни.

Започнете деня си с купа овесени ядки, смесени с пресни боровинки и нарязан банан или друг любим плод.

Добавете хранителна мая към ежедневието си. Освен че е наситена с протеини, обогатената хранителна мая съдържа всички витамини от група B (включително B12). Хранителната мая може да бъде разтворена във вода, плодов или зеленчуков сок или да бъде добавена към супи, задушени ястия, салати, или да бъде добавена към овесени ядки за закуска.

Авокадо, киноа, домашно приготвен микс и елда

Набавете си здравословни мазнини, като хапнете авокадо върху пълнозърнест препечен хляб. Мононенаситените мазнини на авокадото могат да помогнат за подобряване на кръвния поток.

Киноата с право заслужава статута си на суперхрана. Пълна с протеини, фибри и незаменими аминокиселини, киноата ще ви държи бодри през целия следобед. Можете да я смесите с кисело мляко или да я добавите към салатата си. 

Чудесна идея за набавяне на енергия е домашно приготвеният микс от ядки, сушени плодове, какаови зърна и семена.

Елдата е храна, която много хора ценят заради високото си съдържание на протеини. Елда, приготвена с зеленчици, е вкусен обяд, който няма да ви накара да се чувствате натежали и склонни да дремете.

Домашно приготвени протеинови блокчета, тофу, фъстъчено масло и нахут

Домашно приготвените протеинови блокчета са по-здравословният вариант на тези от магазина. Ако ги приготвите сами, ще можете да ги персонализирате според вашите вкусови предпочитания и хранителни нужди. Някои от основните съставки могат да бъдат настърган кокос, фурми, канела, индийско орехче, сушени горски плодове и кора от лимон или портокал.

Не е необходимо да сте на растителна диета, за да се възползвате от предимствата на тофу. Тази храна с високо съдържание на протеини е страхотна добавка към всяка салата.

Фъстъченото масло е богата на протеини храна, подходяща не само за сандвичи. Можете да го добавите към домашно приготвени здравословни блокчета или към закуска с овесени ядки. 

Вземете си хумус следващия път, когато сте в супермаркета, нахутът е вкусен източник на протеини. Нахутът съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества като желязо, витамин B и магнезий. Фалафелите са пълни с нахут и са вкусно допълнение към салатата.

Темпе, бурито, гръцко кисело мляко и броколи

Подобно на тофу, темпе е храна на основата на соя, която е впечатляващ източник на протеини. 

Заменете белия ориз с кафяв, използвайте пълнозърнеста тортила и си пригответе бурито с много боб, авокадо, сирене и любимата ви комбинация от пресни или печени зеленчуци. Ако ядете месо, добавете малко пилешко или пуешко за малко протеин.

Киселото мляко е фантастична закуска и е полезно за червата ви.

Броколито е друга суперхрана, която ще ви държи сити по-дълго и ще ви помогне да останете будни през целия ден. Има безкрайни възможности, с които можете да го комбинирате, но най-любимата комбинация си остава смесването му с няколко вида сирене и сметана.

Брюкселско зеле, леща, соя и грах

Брюкселското зеле притежава високо съдържание на протеини и може да ви избави от умората. Този зеленчук съдържа множество хранителни вещества. Можете да го задушите с малко балсамов оцет и мед, за да намалите горчивината и да му придадете изкусителен вкус.

Лещата е чудесен продукт за приготвяне на вкусни супи или дори плънка за баница.

Соята също е пълна с протеини. За вегетарианците съществуват вкусни соеви заместители на месото и на някои млечни продукти.

Грахът притежава високо съдържание на протеини, фибри и сложни въглехидрати. Можете да приготвите апетитни ястия с грах или или да си набавите полезните съставки от него с грахов протеин на прах, който да добавите към шейкове и смутита.

Ако успеете да се придържате към храни, богати на протеини и фибри, никога повече няма да станете жертва на следобедния спад в енергията.

За още полезни съвети разгледайте също блог секцията ни „Балансирано хранене“.

Научете още влияе ли храната върху продуктивността?

Разгледайте партньорската ни мрежа и открийте магазините или заведенията за хранене, които приемат ваучери за храна от Edenred Bulgaria.