Влияе ли храната върху продуктивността?
България
България

Влияе ли храната върху продуктивността?

09.02.2023

Топ 3 съвета за хранене, които водят до по-голяма продуктивност.

Влияе ли храната върхупродуктивността?

Какво обядвахте, когато бяхте най-продуктивни?

Сещате ли се за най-продуктивния си работен ден напоследък? Сега помислете: Какво обядвахте онзи следобед?

Рядко се сещаме за храната, когато мислим за факторите, които допринасят за доброто представяне на работното ни място. В забързаното ни ежедневие – с имейли, срещи и крайни срокове – храната е последното нещо, на което обръщаме достатъчно внимание. Приемаме храната просто като гориво.

Оказва се обаче, че храните които консумираме, оказват по-голямо влияние върху нас, отколкото предполагаме – храната има пряко въздействие върху нашите когнитивни способности. Едно лошо решение на обяд може да повлияе на целия следобед.

Това се случва защото почти цялата храна, която консумираме, се превръща от тялото ни в глюкоза. Тя осигурява енергията, която е необходима на мозъците ни, за да функционират. Когато в тялото ни има недостиг на глюкоза, ни е трудно да се фокусираме. Затова концентрацията на празен стомах се оказва трудна задача.

Рядко се замисляме, че не всички храни се обработват от тялото ни с еднаква скорост. Тестените изделия, хлябът и зърнените храни водят до прилив на енергия, последван от спад, защото освобождават глюкозата си бързо. Храните с високо съдържание на мазнини (например чийзбургери и сандвичи с бекон) осигуряват енергия по-продължително, но намаляват нивата на кислород в мозъка ни и ни карат да се чувстваме сънливи, защото изискват от храносмилателната ни система да работи по-усилено.

Въпреки, че повечето знаем тези факти, не винаги взимаме правилни решения какво да консумираме, особено когато сме гладни. Пържените картофи изглеждат много по-апетитни от варените или печените картофи, когато сме психически изтощени.

Вариантите за нездравословен обяд обикновено са по-евтини и по-бързи от здравословните алтернативи. Това ги прави по-привлекателни в средата на напрегнат работен ден. Когато изираме по-бърз вариант за хапване, спестяваме 10 минути сега, но плащаме с по-малка производителност през останалата част на деня.

Как да се храним, за да сме по-продуктивни?

1.    Вземете решение какво ще ядете, преди да огладнеете

Ако се храните в ресторант или заведение за хранене, изберете къде и какво да обядвате още сутринта, а не в 12:30 ч., когато вече сте гладни. Ако поръчвате храна, решете какво ще ядете, след като закусите. 

2.    Не оставяйте нивото на глюкозата ви да падне около обяд

Увеличението и спадът на кръвната захар е лошо както за производителността, така и за мозъка. По-малко количество храна на по-чести интервали поддържа нивото на глюкозта по-постоянно, пред консумацията на голямо количество храна на обяд.

3.    Заредете се със здравословни продукти за похапване

Поставете купичка с бадеми и протеинови блокчета около компютъра си. Абонирайте се за доставка на подобни продукти, за да презаредите запасите. Вземете със себе си в офиса торба с плодове в понеделник, за да можете да похапвате от тях през цялата седмица. Изследванията показват, че яденето на плодове и зеленчуци е полезно не само за тялото, но и за ума. 

Доколко храната влияе върху преживяванията ни според последните проучвания?

Участници в проучване на British Journal of Health Psychology за степента на влияние на храната върху ежедневните ни преживявания съобщават, че колкото повече плодове и зеленчуци консумират, толкова по-щастливи, по-ангажирани и по креативни са те.

Според авторите на проучването това се дължи на жизненоважните хранителни вещества в плодовете и зеленчуците, които насърчават производството на допамин, който играе ключова роля в изпитването на любопитство, мотивация и ангажираност. Плодовете и зеленчуците също осигуряват антиоксиданти, които минимизират телесните възпаления и подобряват паметта и настроението.

Това означава, че за да постигаме най-добри резултати на работното си място,  е необходимо да вземаме интелигентни решения по отношение на храненето си.

Открийте още по темата в блог секцията „Балансирано хранене“