Спасявай храна всеки ден с Идънред България и FoodObox
България
България

Спасявай храна всеки ден с Идънред България и FoodObox

12.01.2022

Мисията на Foodobox е колкото е възможно повече храна да бъде оползотворена и да не попадне в кофите за боклук. За да изпълнят тази своя цел, Foodobox създават иновативно мобилно приложение. През него потребителите могат да спасяват вкусна храна, която не се е продала или е с изтичащ срок на годност.

Спасявай храна с Идънред и приложението foodObox

 

Предотвратяване на разхищението на храна пред рециклирането на хранителни отпадъци

Според Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) около 86 милиона тона (173 кг. на човек) храна се разхищават всяка година в ЕС. Това означава, че 20% от всички произведени в ЕС храни се изхвърлят. В България за една година се изхвърлят над 90 кг. храна на човек.

Предотвратяването на разхищението на храна може значително да намали въздействието върху околната среда, което производството, преработката и транспортирането на храни оказват. То носи много по-големи ползи за околната среда пред рециклирането на хранителните отпадъци.

Освен социалните и екологичните положителни въздействия за обществото като цяло, проучванията показват положителна финансова възвръщаемост на инвестициите както за компаниите, така и за потребителите, които участват в действия за предотвратяване на разхищението на храна.

Мисия „Спасявай храна“

Като отговорна пред обществото компания, за Идънред България е от голямо значение да се включи в популяризирането и вземането на мерки по темата за предотвратяване на разхищението на храна.

Водени от тази цел, за нас бе важно да намерим решение както за нашите партньорски обекти, които да могат да предотвратят изхвърлянето на храната, която продават, така и за крайните потребители, които да бъдат включени в този процес, като спасят „несъвършената“ продукция от магазините за хранителни стоки или вземат на добра цена непродадената за деня храна от заведенията за хранене. Така в партньорското семейство на Идънред България се появи още един член – Foodobox.

екипът на foodobox - приложението за спасяване на храна

 

Спасявай храна всеки ден с Идънред България и FoodObox

Мисията на Foodobox е колкото е възможно повече храна да бъде оползотворена и да не попадне в кофите за боклук. За да изпълнят тази своя цел, Foodobox създават иновативно мобилно приложение. През него потребителите могат да спасяват вкусна храна, която не се е продала или е с изтичащ срок на годност.

Мобилното приложение Foodobox свързва заведения от хорека сектора с крайните потребители. Чрез него заведенията за хранене и хранителните магазини предлагат продукти, които не са се продали през деня, с намаление от поне 40%. Потребителите на приложението запазват своята кутия изненада, отговаряща на категория по вкуса им, след което я вземат на място от обекта в избран часови диапазон. С всяка спасена от потребителите кутия парниковите емисии се намаляват с около 2.5 кг.

Така Foodobox от една страна позиционира партньорските си обекти като иновативни и отговорни „зелени“ бизнеси, а от друга решава ключов проблем на бизнесите – финансовите загуби, причинени от непродадената годна храна. Ползата за потребителите е изгодната цена, от която се възползват.

Платформата за спасяване на храна предоставя възможност на българските бизнеси за включване към кръговата икономика и устойчивите практики, заложени в Европейското законодателство за следващите няколко години. През платформата вече се предлагат продукти на висококачествени био брандове като Harmonica, Venets, Delishu, а дори и храна за домашни любимци от зоомагазини.

Научете повече за това как да намалим хранителните отпадъци.

диплома foodobox

 

Джейн Димитрова, съосновател на Foodobox:

„Част от нашата мисия е и да променим обществените нагласи и начина на мислене на българите. Докато не започнем да възприемаме хранителното разхищение като сериозен проблем, няма как да постигнем каквото и да е в посока решаването му. Един от най-големите парадокси е, че в България годишно се изхвърлят около 670 000 тона храна, които са предостатъчни, за да изхранят 1,5 млн. от българите, живеещи под прага на бедността. Над половината от тази храна се изхвърля в домакинствата, затова чрез нашия личен пример и прилагане на добри практики в бизнеса, всеки от нас съзнателно може да допринесе за намаляването на разхищението на ресурси“.

Свалeте приложението FoodOBox или се присъединете като партньор и започнете да спасявате храна!

Ако сте част от търговската мрежа на Идънред България, свържете се с Alexander.Nakov@edenred.com, 0884 184 794 за повече информация как може да се присъедините, да започнете да спасявате храна и да печелите от това.