Как да намалим хранителните отпадъци | Блогът на Идънред
България
България

Как да намалим хранителните отпадъци (от гледна точка на търговец и ресторантьор)?

05.10.2021

Значителни количества храна се произвеждат, но не се консумират от хората. Храната се разхищава по цялата верига до крайния консуматор - във фермите, в производството, в магазините, в ресторантите и заведенията. Научете как да намалите хранителните отпадъци във вашия бизнес.

Как да намалим хранителните отпадъци

Значителни количества храна се произвеждат, но не се консумират от хората. Храната се разхищава по цялата верига до крайния консуматор - във фермите, в производството, в магазините, в ресторантите и заведенията. В тази статия ще разберете как можете да намалите хранителните отпадъци във вашата организация.

Измерете обема на хранителните отпадъци във вашата организация

В противен случай няма как да управлявате загубите. Например чрез прилагане на технологии за проследяване на срока на годност или проследяване на хранителните запаси – като софтуери за управление на бизнеса с решения за проследяване на наличностите и датите на продуктите. Подобни системи подпомагат премахването на загубите от продукти с изтекъл срок на годност. Използването на CRM софтуери ще подсигури проследяването на високото качество на продуктите ви и ще помогне за подобряването на потребителското преживяване на вашите купувачи.

Прегърнете „несъвършената“ продукция

Най-тривиалната причина за хранителните отпадъци в магазините за хранителни стоки е, че много плодове и зеленчуци, които изглеждат малко странни или деформирани, се изхвърлят още преди дори да стигнат до магазина. Имайки предвид нарастващата загриженост на потребителите относно хранителните отпадъци, не е лоша идея да се инвестира в създаването на нов пазар на местно ниво за „не толкова добре изглеждащите плодове и зеленчуци“. Насърчавайте например клиентите си да пазаруват„грозни или несъвършени продукти“ и така да се включат в глобалната кампания за намаляване на хранителните отпадъци. Може да продавате тези продукти на промоционални цени.

Винаги, когато имате възможност, помислете за компостиране.

Компостирането е естествен процес на рециклиране на органични вещества и остатъци от храни в ценен тор, който може да обогати почвата и растенията.

Компостиране

Принос към обществото: Преразпределете излишната храна, за да нахраните хората в нужда.

Работете например с партньорски организации с нестопанска цел, за да подобрите или разширите усилията си за даряване на храна. По този начин от една страна ще популяризирате организацията си в общността, от друга - ще нахраните гладни хора във вашия район.

Подобрете прозрачността и гъвкавостта във веригата си на доставки

→ По-голяма гъвкавост при доставките и поръчките в последния момент

→ По-добър контрол върху разходите и отпадъците

Например: Един магазин може да установи, че бонбоните се разпродават твърде бързо, но пресните зеленчуци застояват. Ако има добри отношения с доставчика си, поръчката може да бъде коригирана, така че тези зеленчуци да не се разхищават.

Изградете фирмена култура за предотвратяване на разхищението на храна

Обсъждането на проблема и работата в екип са добра идея за ангажиране на служителите.

Организирайте обучения за служителите си на тема хранителните отпадъци - уверете се, че всички са информирани.

Изберете един от служителите си за ролята на посланик, които се бори срещу разхищението на храни. Негова задача ще бъде да следи за интересни събития, свързани със сектора, в който оперирате и темата за хранителните отпадъци.

Ресторантите могат например:

Да включат по-стари хранителни продукти в ежедневните си оферти

Да стимулират клиентите да поръчват по-малки количества или да споделят храна

Да провеждат информационни кампании за информиране на клиентите, че бизнесът в областта на хранителните услуги участва в борбата с разхищението на храни

Да насърчат клиентите да вземат остатъците със себе си

Насърчете клиентите си да вземат остатъците със себе си

Проучете местния контекст и споделяйте подходящи новини или съвети с вашите заинтересовани страни: 

Партнирайте си с местни фермери във веригата на доставки.
Открийте местни хранителни банки и организации, подпомагащи хора в нужда или приюти
Разучете приложенията за спасяване на излишните храни и свързани с тях инициативи
Проверете местните възможности за компостиране
Проучете възможностите за локално изхвърляне
Следете местните подкасти за устойчиво развитие 
Следете активностите на местните организации във Facebook и Instagram (Например Foodobox, Zero waste Bulgaria, Zero waste Sofia, Нулев отпадък - България, Blagichka - Zero Waste и др.)

Намалете разхищението на храна

Бъдете креативни! Създайте с телефона си например видеоклипове с атрактивно съдържание и го споделете в социалните си медии или приложения. Добра идея е и работата в партньорство с местни влиятелни лица, които са посланици на теми, свързани с устойчивото развитие.

Научете още защо разхищението на храна е проблем, и как да пестим от храна.