Последни новини около ваучерите за храна
България
България

Последни новини около ваучерите за храна

24.01.2022

Научете последните новини около ситуацията с квотата, касаеща ваучерите за храна.

Ситуацията, касаеща ваучерите за храна по Наредба №7, търпи динамични промени в началото на 2022 г., затова ще обобщим най-вълнуващите въпроси.

Кога ще има квоти за ваучери за храна?

Миналата седмица Парламентът прие удължаване на Държавния бюджет за 2021 г. до края на март. Квотата до 31.03.2022 година ще  бъде в размер на 390 млн. лв., а след приемането на бюджета за 2022 г. се очаква тя да нарасне до 1 млрд. лв.

Скоро ще можем да изпълним поръчките Ви.

Каква е стойността на необлагаемите ваучери за храна?

Въпреки дискусиите за вдигане на необлагаемата стойност на ваучерите за храна по Наредба 7 от 80 лв. на 200 лв., на този етап тя се запазва на 80 лв. След приемането на бюджета за 2022 г. се предвижда тя да нарасне до 200 лв. 

Какво може да се заплаща с ваучери за храна?

Министърът на финансите обяви преди дни, че с ваучерите за храна ще може да се плащат и битови сметки за електрическа енергия и вода, като така правителството ще стимулира работодателите да предоставят допълнителни средства на своите служители за покриване на растящите разходи за комунални услуги. Ваучерите за храна по чл. 209, ал. 1 от ЗКПО, издадени по индивидуални квоти, които са предоставени през 2022 г. преди приемането на бюджета за 2022 г., ще могат да се използват и за заплащане на ползвани за битови нужди електрическа енергия и вода, предвижда законопроектът за Държавния бюджет.

Какви промени се предвиждат през 2022 година?

  • Квотата на ваучерите за храна по Наредба №7 да бъде в размер на 1 млрд. лв.;
  • Необлагаемите ваучери за храна да бъдат вдигнати до 200 лв. на човек на месец и с ваучерите да може да се плащат битови сметки за ток и вода;
  • ДДС на ваучерите за храна – Облагането с ДДС на ваучери за храна няма да се промени през 2022 г.   И в момента ваучерите за храна се облагат с ДДС при извършването на замяна на ваучера с храна и хранителни продукти от крайния потребител. Нито работодателите, нито служителите ще плащат ДДС върху номиналната стойност на ваучерите за храна, както се твърди в някои медийни публикации.

Кога биха влезли предложенията?

Гореспоменатите предложения ще влязат в сила от 1-ви април 2022 година, но предстои промените да бъдат обсъдени и гласувани от Парламента.

Как да се подготвя?

Идънред България работи стандартно и очаква Вашите поръчки както за ваучери за храна по Наредба №7, така и за всички останали продукти. Ако се колебаете как да постъпите или искате разяснение по някоя тема, свържете с нас.

Следете ни тук и в социалните мрежи за всички актуални въпроси по темата.

Запознайте се с видовете ваучери за храна.