Необлагаемите ваучери за храна вече са с размер до 200 лв.
България
България

Необлагаемите ваучери за храна вече са с размер до 200 лв

31.03.2022

Интервю с Меди Бенбугера, изпълнителен директор на Идънред България.

Меди Бенбугера, изпълнителен директор на Идънред БългарияКакви са новостите на пазара на ваучери за храна през 2022 г.? 

2022 г. се очертава като преломна за пазара на ваучери за храна, тъй като в Държавния бюджет квотата за ваучери за храна беше увеличена до 1 млрд. лв., а необлагаемите средства за ваучери на служител на месец - до 200 лв. Това се случва след години на хроничен недостиг на квоти. 

Увеличението на квотата и на необлагаемата стойност на ваучерите за храна ще позволи на все повече работодатели да предоставят тази високо ценена социална придобивка на своите служители. Това ще увеличи покупателната им способност при растяща инфлация и цени на храните и ще подпомогне семейния им бюджет. Освен това, ваучерите за храна могат да се използват и за покриването на битови сметки за електроенергия, газ, парно, вода, както и за културни дейности.

Какво представляват ваучерите за храна?

Ваучерите за храна са допълнителна социална придобивка, предоставяна от работодателите на техните служители за подпомагане на покупателната способност и увеличаване на тяхната мотивация. Те са освободени от данъци и осигуровки в размер до 200 лв. на месец на работник. Ваучерите за храна могат да бъдат използвани за храна, хранителни продукти, безалкохолни напитки, както и за заплащане на битови сметки и културни дейности. Работодателите могат да поръчат ваучери с данъчно облекчение до 200 лв. със задна дата от началото на годината. Над 10 хил. търговски обекта в цялата страна приемат ваучери за храна, като това включва ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини и супермаркети. 

Kaкви видове ваучери за храна има и по какво се различават?

Има два вида ваучери за храна, които могат да бъдат раздавани на служителите. Ваучерите за храна по Наредба №7 са регулирани от Министерството на финансите. Тези ваучери могат да се използват от всеки работодател, който покрива законовите изисквания. Посредством тях, работодателят може да предостави на своите служители допълнение към месечната работна заплата. Когато то е в размер до 200 лв. на месец, работодателят и служителят са напълно освободени от данъци и осигуровки върху ваучерите. 

Ваучерите за безплатна храна по Наредба  № 11 са разработени в съответствие на изискванията за осигуряване на безплатна храна или добавките към нея за служителите, работещи в предприятия със специфичен характер и организация на труда. При тях няма таван за необлагаемата с данъци сума, но те могат да бъдат предоставяни само в предприятия със специфичен характер и организация на труда, като например - нощен труд, 12-часов работен ден, определени температурни условия, излагане на вредни агенти и други. 

Кaĸви ca зaĸoнoвитe изиcĸвaния зa пoлзвaнe нa дaнъчни oблeĸчeния oт фиpмитe, жeлaeщи дa paздaвaт вayчepи?

За да може компанията да раздава ваучери за храна на служители си и да ползва данъчни облекчения е необходимо да има сключен трудов договор между компанията и работниците, както и ваучерите за храна да се получават от всички служители, които към момента работят на трудов договор към компанията. Освен това, работодателят не трябва да има публични задължения за данъци и осигурителни вноски към хазната. 

Какви са ползите от ваучерите за храна за работодателите и техните служители?

Внедряването на ваучерите за храна в компанията носи редица ползи и за работодателя, и за служителите. Предоставянето на ваучери за храна към заплатата служи мотивиращо за служителите и повишава тяхната покупателна способност. Това може значително да подобри ефективността на работата в компанията. Освен това те могат да бъдат използвани като средство за повишаване на корпоративния имидж и доверието на служителите.

Как ваучерите допринасят за изсветляване на икономиката?

Доказан от редица проучвания ефект на ваучерите за храна е изсветляването на доходите и на потреблението. От една страна, работодателите, които досега са давали част от заплатата на служителите си „в плик“, могат да се възползват от този инструмент, за да изсветлят доходите на работещите. Търговците, които приемат ваучери за храна, които в момента са над 10 хил. обекта в цялата страна, са задължително регистрирани по ДДС, така че по този начин се увеличава и събираемостта на данъците. Ваучерите подпомагат местната икономика, защото могат да се използват единствено на територията на страната, и тъй като са ограничени със срок на валидност, не се превръщат в спестявания, а се харчат почти веднага.

Научете повече по темата:

До 200 лв. необлагаеми ваучери на месец на служител

Бяха отпуснати квотите за ваучери за храна за 2022 година

Видове ваучери за храна

Нова визия на ваучерите за храна