9 съвета за първия учебен ден | Блогът на Идънред
България
България

9 съвета за първия учебен ден

30.08.2021

Ето няколко прости стъпки, които може да следвате, за да подготвите малчугана си за първия учебен ден.

Независимо дали детето Ви харесва промените или не, започването на училище е важно събитие!

Идънред България Първи учебен ден

Тръгването на детска градина или на училище е важен етап за Вас и за Вашето дете. Това може да е първото излизане на детето от дома или преход към нова обстановка и приятели.

Дори завръщането към позната програма на малко по-големите има своите вълнения, удоволствия и тревоги. За по-малките „промяната“ може да донесе множество чувства и мисли. Някои деца приемат и се радват на промяната повече от други. Но не е необичайно дори най-комуникативното дете да се нуждае от допълнително внимание през първите дни и седмици от тръгването на училище.

Ето няколко прости стъпки, които може да следвате, за да подготвите малчугана си за новите изживявания:

1. Посетете детската градина, училището или класната стая преди първия учебен ден. Може да се свържете с учителя и да го запознаете с детето предварително.
2. Набавете си детски книжки на тема започване на училище. Литературата е чудесен начин да предизвикате дискусия за тръгването на училище.

 

 Идънред България Книги за първия учебен ден


3. Говорете с детето си за чувствата му към училището, приятелите, учителите и новите дейности. 
4. Научаването как да се подготвяте всяка сутрин за пътуването до училище отнема време. Полезно е да практикувате това преди истинския първи ден. Престорете се, че е учебен ден и преминете през стъпките на събуждане, обличане, хранене и излизане през вратата. 
5. Репетирайте умения като обличане, събличане и миене на ръцете. Детето Ви ще се чувства по-уверено, когато бъде помолено да прави тези неща в детскката градина или в училището.
6. Направете компактен семеен албум. Не можете да останете с детето си през цялото време, но Вашите снимки могат! Процесът на създаване на фотоалбум заедно е свързващ и успокояващ.

Първи учебен ден
 
7. Попитайте детето си каква закуска иска да вземе със себе си в училище. Напазарувайте заедно съставките и го ангажирайте в приготвянето и опаковането на закуската.
8. Отидете заедно на пазар за училище. Дрехите и предметите за училище са популярни както сред малките деца, така и сред големите. Не е твърде рано да започнете ритуала за пазаруване на специални училищни тоалети или предмети. Не е задължително да е нещо скъпо.
9. Не бързайте с пазаруването на всичко необходимо. Изчакайте първата родителска среща и попитайте учителите за нужните пособия.

С подаръчните ваучери и карти на Идънред България можете да оборудвате своя малчуган с основните пособия и аксесоари за училище в партньорската мрежа на Идънред България. Разгледайте всички партньори тук. 

На училище с Идъред България