Кои са най-полулярните социални придобивки за служители?
България
България

Кои са най-полулярните социални придобивки за служители?

25.05.2023

Сред най-популярните начини за награждаване на работещите хора са социалните придобивки. Научете кои са най-предпочитаните социални придобивки у нас.

Кои са най-полулярните социални придобивки за служители?

Говори се, че трудът краси човека и ние сме съгласни. Но свършената работа трябва и да бъде заплатена подобаващо. Сред най-популярните начини за награждаване на работещите хора за техния труд са социалните придобивки, затова в следващите редове разглеждаме кои са най-предпочитаните социални придобивки в България.

Какво представляват социалните придобивки за служители? 

Социалните продобивки за служители са набор от мерки, които компаниите използват, за да възнаградят труда на своите служители. Те са ценен инструмент от една страна за подобряване на определени аспекти от живота на служителите, а от друга - водят до по-добро представяне и производителност, както и до привличане, развитие и задържане на таланти в компанията. 

Независимо дали служителите и работодателите го осъзнават или не, връзката между тях и компанията не се ограничава до така нареченото „трудово правоотношение“, което е формализирано в договора, подписан от двете страни. Тази връзка също включва съзнанието за благосъстоянието на служителя и осъзнаването, че то има отражение към резултатите на компанията.

Какви социални придобивки получават работещите в България?

Според проучване за социалните придобивки, които компаниите дават на служителите си, проведено през март 2022 г. от MercerMarsh Benefits най-популярните придобивки за служители в България са: 

  • Работа от разстояние
  • Допълнителен платен годишен отпуск
  • Допълнително здравно осигуряване
  • Обучения
  • А сред надбавките: бонусна система при препоръка на служител, ваучери за храна, надбавка за транспорт, спортна карта, помощ при раждане, коледни и великденски бонуси и др.

Когато избирате социални придобивки за компанията си, е важно да вземете предвид какви са нуждите на настоящите и бъдещите ви служителите. За да се ориентирате информирано, в следващите редове ще разгледаме най-популярните социални придобивки в България.

Топ 5 на социалните придобивки, които работещите в България получават:

1.    Бонусна система при препоръка на служители

Какво представлява бонусът за препоръка на служители?

Бонусът за препоръка на служители е финансов стимул, предлаган на служителите, които насочват квалифицирани кандидати към компанията. Бонусът обикновено е процент от началната заплата на новия служител и се изплаща, след като новият служител е започнал работа в комапанията за определен период от време. 

Как да изградите бонусна система за препоръка на служители?

  • Комуникирайте програмата ясно. Уверете се, че служителите са запознати с нея и разбират критериите за получаване на бонус. 
  • Определете разумна, но примамлива сума на бонуса за препоръка. Сумата на бонуса за препоръка трябва да е достатъчна, за да стимулира служителите да препоръчват кандидати, но и достатъчно разумна, за да не нарушава бюджета на компанията.
  • Създайте ясен процес по подбор на препоръчаните кандидати. Уверете се, че служителите знаят как да препоръчат кандидат и какви са следващите стъпки. Това ще помогне да се гарантира, че кандидатите се оценяват справедливо.

Какви са предимствата на бонусната система за препоръка на служители?

Бонусите за препоръка на служители са чудесен начин да покажете признателността си към служителите, които насочват квалифицирани кандидати към вашата компания. Бонусите за препоръчани служители не само показват на служителите ви, че оценявате тяхната помощ, но също така служат като стимул да продължат да препоръчат квалифицирани кандидати. Освен това бонусите за препоръка на служители могат да ви помогнат да намалите разходите си за набиране на персонал, тъй като препоръчаните кандидати обикновено са по-квалифицирани и по-евтини за наемане от кандидатите, които са наети чрез други методи.

2.    Ваучери за храна

Какво представляват ваучерите за храна?

Ваучерите за храна, които се дават от работодатели на техните служители, присъстват под една или друга форма в над 40 страни по света. Според проучване на ОИСР от 2021 г. над 80 милиона работещи се възползват от тази социална придобивка.

През последните години ваучерите стават все по-популярни и в България, особено сега, когато работодателите могат да предоставят до 200 лв. за храна на служителите си, без да заплащат данъци и осигуровки върху тях. До преди година и половина, тази сума беше 80 лв.

Търговската мрежа, в която се приемат ваучерите за храна, също се развива, като все повече обекти решават да насочват клиенти към себе си чрез ваучери. Мрежата на Идънред България наброява около 12 000 обекта в страната и включва освен най-големите хранителни вериги, множество по-малки обекти, а също и заведения за хранене. От средата на миналата година по закон ваучерите за храна могат да бъдат използвани също за заплащането на туристически услуги към туристически агенции и хотели, с които Идънред България има сключен договор. 

Кой плаща ваучерите за храна?

Ваучерите за храна се поръчват и заплащат от фирмата работодател, която ги предоставя на служителите си. Решението за сумата на ваучерите за храна зависи от бюджета на съответната фирма. Горната необлагаема граница на ваучерите в момента е 200 лв. 

Какви са ползите от ваучерите за храна?

  • Не се облагат с данъци, ако предоставяте до 200 лв. на човек месечно;
  • Стимулират икономиката, защото имат краен срок, в който трябва да се използват;
  • Борят негативните ефекти от инфлацията;
  • Освен за храна, вече са валидни и за туристически услуги.

Кой има право да получава ваучери за храна?

Право да получават ваучери за храна имат вcичĸи cлyжитeли в cъoтвeтнaтa фиpмa, бeз изĸлючeния. Bĸлючитeлнo изпълнитeлнитe диpeĸтopи, yпpaвитeлитe, вcичĸи лицa нa тpyдoви дoгoвopи или на дoгoвopи зa yпpaвлeниe и ĸoнтpoл.

3.    Надбавка за транспорт

Какъв тип фирмен транспорт предлага вашата организация?

Сред често срешаните придобивки са тези, свързани с пътуването до работното място. Те включват:

  • Надбавка за транспорт (под формата на карта или определена сума към заплатата)
  • Служебен превоз до работното място
  • Възстановяване на билети
  • Възстановяване на разходи за пробег на автомобил

4.    Спортни карти

Спортните карти са чудесно средство, с което да подпомогнете служителите си да постигнат здравословен баланс между професионалния и личния живот. Това е една много атрактивна придобивка, която може да се предлага на различни служители, независимо от тяхната възраст. С помощта на спортните карти можете да изградите ангажираност в екипа или просто да се погрижите за психофизическото здраве на служителите си. Както всички знаем: „Щастливите служители са продуктивни служители“.

5.    Подаръчни карти за служители 

Какво представлява карта подарък за служители?

Карта подарък за служители представлява предплатена карта Mastercard ®. Тя може да се използва за плащане на ПОС-терминал или при пазаруване онлайн , както в България без такса, така и извън страната срещу 5% от стойността на трансакцията.

Какви са предимствата на подаръчните карти?

  • Подходящ подарък за различни поводи
  • Служителите избират правилния подарък сами за себе си
  • Представлява контролиран фирмен разход
  • Увеличава непряко заплатата и покупателната способност

Не е възможно да се погрижите за компанията си без да се погрижите за благополучието на служителите си. Нашият екип има дългогодишен опит с програмите за социални придобивки за служители. Свържете се с нас, за да споделим своя опит с вас.