11 съвета за намаляване на хранителните отпадъци
България
България

11 съвета за намаляване на хранителните отпадъци

20.01.2023

Всички можем да се включим в мисията за спасяване на храна. Предлагаме ви няколко лесни съвета как да предотвратите разхищението на храна.

11 съвета за намаляване на хранителните отпадъци - банер

В световен мащаб ежедневно се изхвърлят тонове годна за консумация храна. Около 14 процента от цялата, произведена в световен мащаб, храна се губят още във веригата между прибирането на реколтата и продажбата на дребно. Огромни количества храна се губят също от големите хранителни вериги, в ресторантите и домакинствата.

За много хора по света разхищението на храна се е превърнало в навик. Основните причини са: 

  • Купуване на повече храна, отколкото ни е необходима;
  • Неправилно съхранение на произведената или закупена храна;
  • Избор на по-големи порции в ресторантите, отколкото можем да изядем.

Тези навици натоварват допълнително нашите природни ресурси и увреждат околната среда. Когато пилеем храна, ние пилеем труда, усилията инвестициите и ценните ресурси (като вода, семена, фураж и т.н.), които отиват в производството й. Пилеем също ресурси за транспортирането и обработката й. Казано с други думи, разхищението на храна увеличава емисиите на парникови газове и допринася за изменението на климата.

Отговорност на всеки един по веригата – от производителите на храна и фермите, през търговците и ресторантьорите, до потребителите – е да помогне да се прекрати разхищението на храна. Намаляването на загубата на храна е от съществено значение в свят, в който милиони хора гладуват всеки ден. От нас зависи да променим навиците си!

Как да намалим хранителните отпадъци?

Ето няколко лесни за изпълнение дествия, които можем да следваме, за да не изхвърляме храна:

1. Изберете здравословен хранителен режим

В забързаното ни ежедневие приготвянето на домашна храна изглежда все по-сложно занимание. Оказва се обаче, че здравословните ястия не са толкова сложни за приготвяне, продуктите за тях причиняват по-малко щети на придодата и отнемат доста по-малко време, отколкото предполагаме. Интернет пространството е пълно с бързи и лесни здравословни рецепти на един клик разстояние. Изберете вашите ястия и ги споделете със семейството и приятелите си.

2. Купувайте само това, от което имате нужда

Планирайте храненията си. Направете списък за пазаруване, придържайте се към него и избягвайте импулсивни покупки. Не само ще изхвърляте по-малко храна, но и ще спестите пари!

3. Избирайте грозни плодове и зеленчуци

Не съдете за качествата на храната по външния й вид! Плодовете и зеленчуците със странна форма или с леки дефекти често се изхвърлят, защото не отговарят на „козметичните“ стандарти на потребителите. Не се тревожете – те имат същия вкус, а понякога и по-добър! Изберете тях за своите смутита, сокове и десерти.

4. Съхранявайте храната разумно

Преместете по-старите продукти по-напред в шкафа или хладилника. Използвайте кутии за съхранение, за да запазите храната си свежа в хладилника. Уверете се, че пакетираната храна е добре затворена, за да избегнете навлизането на насекоми.

5. Прегледайте етикетите на храните

Има разлика между обозначението на годност на храните – „най-добър до“ и „използвай преди“. Храната обикновено все още е безопасна за консумация след обозначението „най-добър до“, докато обозначението „използвай преди“ сигнализира, че след тази дата храната вече не е безопасна за консумация. Избягвайте храни с нездравословни съставки като трансмазнини, консерванти, добавена захар и сол.

6. Не надценявайте възможностите си

Поръчайте по-малко храна в ресторанта. Ако сте гладни все още след като я изядете, тогава поръчайте още.

7. Използвайте остатъците

Ако не изядете всичко, което приготвите, замразете го за по-късно или използвайте остатъците като съставка за друго хранене. Ако не успеете да изядете поръчаната в ресторанта храна, помолете да ви я опаковат „за вкъщи“.

8. Подкрепете местните производители

Като пазарувате местни продукти, подкрепяте малките предприятия и семейни ферми на местно ниво. Тази стъпка също подкрепя борбата със замарсяването, като намалява нуждата от доставка на големи разстояния и съответно изразходването на по-големи количества горива и вредни газове.

9. Хапвайте повече варива и зеленчуци

Веднъж седмично опитайте да ядете храна, базирана на варива или „древни“ зърнени храни, като киноа например.

10. Споделете храната си

Дарете храна, която иначе би била пропиляна. Включете се в благотворителна инициатива за събиране на храна, като дарите излишната си храна, вместо да я изхвърляте.

11. Спасявайте храна с Идънред и Foodobox

Свалете приложението Foodobox или се присъединете като партньор и започнете да спасявате храна! 

Мобилното приложение Foodobox свързва заведения от хорека сектора с крайните потребители. Чрез него заведенията за хранене и хранителните магазини предлагат продукти, които не са се продали през деня, с намаление от поне 40%. Потребителите на приложението запазват своята кутия изненада, отговаряща на категория по вкуса им, след което я вземат на място от обекта в избран часови диапазон. С всяка спасена от потребителите кутия парниковите емисии се намаляват с около 2.5 кг.

Малките промени в ежедневните ни навици могат да имат голямо глобално въздействие. Поемете инициативата, спрете загубата на храна!

Научете още по темата:
Защо разхищението на храна е проблем?
Как да намалим разхищението на храна в ежедневието си (от гледна точка на потребител)?
Как да намалим хранителните отпадъци (от гледна точка на търговец и ресторантьор)?