Увеличен интерес от работодателите към ваучерите в размер от 200 лв.
България
Свържете се с нас
Онлайн чат
Поръчка онлайн

Увеличен интерес от работодателите към ваучерите за храна в размер от 200 лв.

03.10.2022

С над 150 хиляди са се увеличили служителите, които получават ваучери за храна от началото на годината досега, до приблизително 650 хил. души месечно, съобщават от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.  

Ваучери за храна в размер от 200 лв

Над половината от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите служители

В момента средната сума, която те получават, е 150 лв. на месец, сочат данни на Асоциацията. Общо над 80% от работодателите възнамеряват да увеличат тази сума до края на годината, а над половината от тях заявяват намерението си да увеличат сумата до максимума от 200 лв., за да помогнат на своите служители да се справят с увеличаващите се цени на хранителните стоки. 

В началото на 2022 г. Народното събрание, по предложение на коалиционното правителство на „Продължаваме промяната“, увеличи необлагаемата сума за ваучери за храна на месец на служител от 80 лв. до 200 лв. чрез Закона за бюджета за 2022 г. Тази мярка беше възприета изключително добре от хиляди работодатели, които увеличиха месечната сума ваучери, която предоставят на своите служители. За да продължи тази възможност обаче, е необходимо тя да е записана в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023. 

Меди Бенбугера, главен изпълнителен директор на Edenred Bulgaria

„Включването на сумата от 200 лв. в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане ще осигури предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хил. работещи, които използват ваучери за храна всеки месец, като така ще се запази тяхната покупателна способност в условията на растяща инфлация и цени на храните“, каза Меди Бенбугера, председател  на Асоциация на операторите на ваучери за храна в България, според когото с постепенното увеличение на сумите и навлизането на нови работодатели необходимостта от квоти ще нарасне през 2023 г. до 1,2 млрд. лв.

Ваучерите за храна – предпочитана социална придобивка и инструмент за изсветляване на икономиката

Ваучерите за храна остават една от най-предпочитаните социални придобивки в България, като същевременно осигуряват подобрена данъчна събираемост и изсветляване на икономиката. В потвърждение на това, през 2022 г. в системата са се включили много нови работодатели, които досега не са предоставяли ваучери на своите служители. Повече от половината от фирмите, които дават ваучери, са малки и средни предприятия с под 50 заети.

Къде могат да се използват ваучерите за храна?

В момента ваучерите за храна могат да се използват в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, супермаркети и др., както и за туристически услуги. За целта обаче тези обекти трябва да имат сключен договор с операторите, издаващи ваучери за храна.