Промени ли Covid-19 хранителните навици на работещите?
България
България

Промени ли пандемията от Covid-19 хранителните навици на работещите?

08.12.2021

Food Barometer – Проучване на Идънред България за употребата на ваучерите за храна и хранителните навици на работещите по време на пандемията от Covid-19  

 

Проучване 2021

Food Barometer е проучване, координирано от Edenred в 20 държави, включително България. През 2021 година Идънред и нейните партньори интервюираха повече от 66 400 служители и 1370 собственици на ресторанти в 20 страни, включително България, за да анализират хранителните навици на служителите и влиянието на локдауните върху храненето и бизнеса. 

За втора поредна година Идънред България проведе проучването Food Barometer за употребата на ваучерите за храна и хранителните навици на работещите по време на пандемията от Covid-19. Пандемията промени навиците ни и принуди много от нас да останат вкъщи за дълго. През изминалите две години за нас беше интересно да проследим как това се отрази на хранителните навици и нагласите за употреба на ваучерите за храна на работещите. Резултатите от проучването показват нарастване на онлайн поръчките за храна, както и увеличаване на интереса към теми като здравословното хранене и разхищението на храна.
В детайлното проучване, което Идънред България проведе по темата в периода септември – октомври 2021 г., взеха участие 487 служители, работещи в компании от различни сектори от цялата страна.

Съгласни или напълно съгласни са 56,9% от респондентите, а 43,1% от запитаните не са съгласни, че кризата с Covid-19 ги е накарала да се хранят по-здравословно и да обръщат повече внимание на здравето си. За сравнение – през 2020 г. 53% от хората са отговорили, че се хранят по-здравословно в следствие на кризата.

Интересен е фактът, че кризата с Covid-19 е направила хората по-загрижени (75,4%) към проблема с разхищението на храна и е насочила вниманието им към необходимостта от опазване на околната среда.
Служителите оценяват високо ваучерите за храна. Очакванията им са да могат да ги използват за онлайн разплащания и за плащане в платформите за доставки на храна.

Проучване за употребата за ваучерите за храна 2021

Анкетата отговаря още на въпросите:

  • Променили ли са потребителите навиците си за хранене и употребата на ваучери за храна в контекста на пандемията?
  • Какви са очакванията на потребителите към ресторантите и към ваучерите за храна?
  • Каква сума харчат работещите за обяд и какво е важно за тях при избора му?
  • Искат ли потребителите да знаят кои заведения предприемат действия против разхищението на храна?

Отговори на тези въпроси и на още много други  може да научите, като изтеглите БЕЗПЛАТНО пълния доклад.

Научете повече по темите здравословно хранене и разхищение на храна в блога ни.

Последни новини около ваучерите за храна.