Топ 7 книги за HR специалисти
България
България

Топ 7 книги за HR специалисти

03.07.2024

7 книги за HR-и, които да прочетете, за да подобрите вашето професионално развитие и това на екипа ви през 2024 г.

книги за HR

Светът около нас се променя с главоломна скорост, което се отразява и на работната среда.

Все повече работници предпочитат хибридните модели на работа или търсят напълно дистанционни позиции, което само по себе си е предизвикателство при ръководенето на екип. Понякога е трудно младите и по-опитните кадри да намерят общ език, а различията на работа не приключват само с възрастта, те могат да бъдат въз основа на пол, раса и др.

Този списък с книги за професионално развитие в областта на човешките ресурси разглежда различни теми, които могат да ви помогнат да се справяте с новите предизвикателства в работната среда. Тези книга са перфектно четиво за горещите дни на плажа или топлите летни вечери. Настанете се удобно докато си почивате и започнете да четете:

1. Лидерите винаги обядват последни

Автор: Саймън Синек

лидерите винаги обядват последниПредставете си свят, в който почти всеки се събужда вдъхновен да отиде на работа, чувства се ценен през деня, след което се връща у дома, чувствайки се удовлетворен. Това не е луда или идеализирана идея. В работата си с организации по целия свят Саймън Синек забеляза, че някои екипи се доверяват толкова дълбоко един на друг, че буквално биха заложили живота си на карта един за друг. Други екипи, независимо какви стимули се предлагат, са обречени на вътрешни борби, фрагментация и провал. Защо?

Отговорът става ясен след разговор с генерал от морската пехота. „Офицерите ядат последни“, казва той. Синек наблюдава как най-младите морски пехотинци ядат първи, докато най-старшите морски пехотинци заемат мястото си отзад на строя. Това, което е символично в залата за хранене, е смъртоносно сериозно на бойното поле: великите лидери жертват собствения си комфорт – дори собственото си оцеляване – за доброто на онези, които са под тяхна грижа.  

Твърде много работни места се водят от цинизъм, параноя и личен интерес. Но най-добрите насърчават доверието и сътрудничеството, защото техните лидери изграждат това, което Синек нарича „Кръг на безопасност“, който разделя сигурността вътре в екипа от предизвикателствата навън.

Синек илюстрира идеите си с увлекателни истински истории, които варират от армията до големия бизнес, от правителството до инвестиционното банкиране. Синек обръща специално внимание и на поколението на милениалите, като показва силните и слабите им страни и предлага наръчник как да общуваме с тях и как да ги водим. Книгата можете да намерите тук.

Книгата може да бъде закупена от книжарница Orange, в която може да пазарувате с подаръчните ваучери и карти от Идънред България.

2. Разнообразие на работното място: Отварящи очите интервюта, които стартират разговори за идентичност, привилегии и пристрастия

Автор: Бери А. Уилямс

Светът измина дълъг път, но работата далеч не е приключила, когато става въпрос за разнообразие и справедливост на работното място. За да създадат наистина приобщаващо работно място, организациите трябва да разберат перспективите на различните работници и опита и предизвикателствата, пред които са изправени. В противен случай усилията за решаване на проблемите могат просто да създадат нови.

Книгата на Уилямс представя 25 интервюта от реалния живот, за да насочи мениджърите и лидерството към създаването на по-добро и по-справедливо работно място. Тази книга изследва взаимодействието на различни аспекти на личността (като раса, религия, култура, възраст, сексуалност или изразяване на пола и др.) – заедно с несъзнателното пристрастие, което е убеждение, което човек държи подсъзнателно, често без да осъзнава, че съществува.

Това заглавие можете да откриете на английски език тук. 

3. Дистанционната работа

Автор: Али Грийн и Тамара Сандерсън

дистанционна работа HRДосега планирахме живота около работата си. Вече можем да планираме работата около живота си.

Притеснявате ли се, когато екипът ви работи от разстояние? Чудите ли се дали мотивацията и отговорността ще изчезнат? Опитвате ли се да бъдете добър лидер в новата работна реалност?

Подгответе се да преосмислите всичко, което знаете за дистанционната работа, да бъдете още по-продуктивни и да разполагате с най-ценния си ресурс – вашето време.

Благодарение на дългогодишния си опит в компаниите DuckDuckGo и Automattic, както и на десетки проведени интервюта с водещи експерти, Али Грийн и Тамара Сандерсън създават най-добрата книга за управление на дистанционни екипи досега. Можете да поръчате „Дистанционната работа“ тук.

4. Индивидуалните различия на работното място

Автор: Ейдриън Фърнам

Проф. Фърнам изследва все по-противоречивата роля на индивидуалните различия в прогнозирането и определянето на поведението на работното място. Засегнатите теми включват ролята на IQ на работното място като най-добър прогностичен фактор за успеха, но и значението на все по-признаваните типове социална интелигентност, например емоционалната (EQ). Изследвани са значението на личностните черти и влиянието на темперамента върху трудовото изпълнение, както и методите за оценяване на трудовото поведение и потенциал.

“Индивидуалните различия на работното място” е единствената изчерпателна мултидисциплинарна книга за оценка на ролята на психологическото тестване в управлението на работното място. Открийте книгата.

5. Бранд визия. Как да стимулирате екипа си да предизвика растеж на бизнеса

бранд визия HRАвтор: Дейвид Тейлър

Проектирана и реализирана в изключително прагматичен формат "Бранд визия", показва как да поведете екипа си стъпка по стъпка към сътворяване, преосмисляне и даване живот на визия, която ще доведе до мощен тласък новия или позатихналия ви бизнес. Практическите съвети, инструменти и трикове в тази книга ще ви помогнат да превърнете вдъхновението в реален напредък.

Тезите и идеите са илюстрирани с впечатляващи примери за успехи и провали, в това число на брандове като Т-мобайл, Dove, Порше, Абсолют, Джеймс Бонд и др. Книгата ще намерите тук.

6. Бунтарски наръчник за ангажираност на служителите от световна класа

Автори: Глен Елиът и Дебра Кори

Този бунтарски наръчник е сравнително кратко четиво от само 247 страници, но използва това време разумно, за да гарантира, че читателите получават възможно най-голяма стойност. Кори превежда читателите през всеки аспект на успешния HR отдел, читателите ще научат:

  • Как ангажираността на служителите помага на представянето на компаниите.
  • Ключовите фактори, които стимулират ангажираността и как работят те.
  • Какво направиха най-бунтарските компании в света, за да нарушат правилата на традиционния HR и да подобрят ангажираността.

Това заглавие можете да откриете на английски език тук.

7. Осмият навик

Автор: Стивън Кови

От автора, на бестселъра на New York Times „7-те навика на високоефективните хора“.

За повече от двадесет и пет години от публикуването си, „7-те навика на високоефективните хора“ се превърна в международен феномен с повече от двадесет и пет милиона продадени копия. Десетки милиони хора в бизнеса, правителството и училищата драматично подобриха живота и организациите си чрез прилагане на принципите на класическата книга на Стивън Р. Кови.

Светът обаче е силно променено място. Да бъдете ефективни като индивиди и организации вече не е просто опция – това е изискване за оцеляване.

Достъпът до по-високите нива на човешкия гений в днешната нова реалност изисква промяна в мисленето: нов начин на мислене и нов набор от умения - накратко, нов навик. Основното предизвикателство на нашия свят днес е следното: да открием своя глас и да вдъхновим другите да намерят своя. Това е, което Кови нарича 8-ми навик. Осмият навик е отговорът на копнежа на душата за величие, императивът на организацията за значимост и превъзходни резултати.

Повече за осмият навик на високоефективните хора можете да откриете тук.


Целта на Идънред България е да обогатява връзките завинаги, като същевременно подобрява благосъстоянието на работещите. Вижте как Идънред може да повиши удовлетвореността и ангажираността на вашите служители с дигитални ваучери за храна – ТУК.