Превърнете старите си телефони в дръвчета!
България
България

Превърнете старите си телефони в дръвчета

21.02.2022

Идънред България се включи към ученическата инициатива Collect4life, чиято цел е да събира, рециклира и превръща старите и излишни телефони в дръвчета. Научете повече за инициативата.

Засаждане на дръвчета вместо стари телефони

Collect4life са група младежи, обединени около идеята да направят света по-добро място. Те събират стари и ненужни телефони, издават телефоните за рециклиране и с парите от тях засаждат дръвчета. 

Ето какво ни разазаха за идеята на Collect4lifе създателите:

Как се зароди идеята да създадете Collect4life?

Всички организатори на проекта сме възпитаници на Детска Лидерска Академия. Обучението в Академията е разделено на няколко нива, като във всяко едно от тях трябва да се реализира проект. Проектите са или с цел печалба, или с обществена значимост. Ние избрахме втория вариант.

Изписахме над 30 идеи. Всяка една хрумка я записвахме, обсъждахме и я подлагахме под съмнение. Стигнахме до консенсус да събираме стара техника, която да рециклираме. Под техника разбирайте всичко - компютри, телефони, лаптопи, принтери и каквото още се досетите. Но премисляйки идеята, ударихме греда. Бяхме в 9 клас, съответно не разполагахме с бюджет. Визирайки малкия ни опит, липсата на склад, както и на бюджет, сметнахме за достатъчно да събираме само телефони, защото са по-лесно преносими (е, освен ако не е пълна кутията). 

След като всеки един от нас се увери, че иска да развие тази идея, с помощта на менторите успяхме да си представим това, което искахме да постигнем, както и да изчистим някои детайли. Разписвахме канава на бизнес модел, определихме си ролите в екипа и разписахме някои от първите ни стъпки. 

Можете да си представите с какъв опит разполагахме в 9 клас. Имахме периоди на възходи и падения. Да си признаем, не бяхме много наясно с какво се захващаме и не разбирахме потенциала на нашия проект. Срещахме се, обсъждахме, работихме, спорихме (най-вече за цветовете на логото). Но това беше само началото…

Кой стои зад проекта?

В момента сме шестима души. Всички сме възпитаници на Детска Лидерска Академия.

Колко дръвчета и къде са засадени до този момент?

  • През есента на 2019 г. успяхме да засадим 33 иглолистни дръвчета във ВТУ "Тодор Каблешков". 
  • През пролетта наь 2021 г. засадихме 100 ябълкови дръвчета в с. Каравелово, 20 дръвчета в с. Климент, 5 фиданки в ОУ "Георги Райчев" в Стара Загора, 5 фиданки в СУ Св. св. Кирил и Методий в гр. Сливница.
  • През есента на 2021г. засадихме 40 ябълкови дръвчета в с. Каравелово.
  • Целта за 2022 г. е да бъдат рециклирани 120 кг. телефони и да бъдат засадени 200 дръвчета

За да подкрепим чудесната кауза, поставихме кутия на Collect4life в офиса на Идънред България. Там ще събираме ненужните ни телефони и ще ги предаваме за рециклиране, за да има повече дръвчета и свеж въздух.

Кутия на Collect4life в офиса на Edenred Bulgaria