Плащане на битови сметки с ваучери за храна – мит или реалност?
България
България

Плащане на битови сметки с ваучери за храна – мит или реалност?

15.07.2022

Експерти обясняват защо все още не могат да се заплащат битови сметки с купони за храна.

битови сметки с ваучери за храна

Ваучерите за храна са придобивка, която се заплаща и предоставя от работодателите на техните служители. Необлагаемата стойност на купоните за храна беше вдигната от 80 лв. до 200 лв. Това позволява на работодателите, по свое желание, да дават повече на служителите си.

За да повиши покупателната способност на служителите, правителството разреши с ваучерите да могат да се заплащат и битови сметки. Това обаче не е задължение, а само възможност. Защо обаче все още не се е осъществила?

Защо все още не е възможно заплащането на битови сметки с ваучери?

Намерението да се улеснят работещите се натъква на редица административни препятствия. За да се приемат ваучери при плащане на сметките за електроенергия, е необходимо да има сключен договор между издателя на ваучери и всяко комунално дружество, което да има възможност да приема ваучерите в собствени касови салони. Ето какво отговарят представители на комуналните дружества:

ЧЕЗ - „Електрохолд Продажби“ – не разполагат със собствени касови салони и поради тази причина нямат сключени директни договори с издателите на ваучери. Това отговориха на запитване на "Хоризонт" от пресцентъра на дружеството. Подобен е отговорът на EVN.

„Софийска вода“ – плащането в брой по техните каси е прекалено малко и тенденцията е да намалява. Поради тази причина те не виждат смисъл да приемат плащания с ваучери за храна.

Столичната „Топлофикация“ проверява всички правни възможности за заплащане с ваучери.

Операторите на ваучери за храна все още търсят как да се заплащат битовите сметки с ваучери

„За да стане възможно плащането на битовите сметки с купоните за храна, операторите на ваучерите трябва да имат сключен договор с доставчиците на съответните услуги“, потвърди секретарят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна Таня Обущарова.

Обущарова акцентира върху сключването на договори с посредниците, които улесняват плащането на сметките. "Но от Министерството на финансите ни казаха, че това законово не е възможно."

Пречката идва от споменаването само на доставчиците на комунални услуги в Закона за бюджета от април.

 

Научете още по темата от репортажа на БНР.