Край на хартиените ваучери за храна
България
България

Край на хартиените ваучери за храна

04.06.2024

Модерното бъдеще на социалните придобивки

идънред ваучер храна
Защо отпадат хартиените ваучери?

С напредъка на технологиите за картови и мобилни разплащания и все по-нарастващите изисквания за екологичност и ефективност през последните години, постепенно започна да се появява нуждата от нов формат на ваучерите за храна. След гласуване в Народното събрание, бе взето решение, че от 1 юли 2024 г. ваучерите за храна ще бъдат само електронни. Основните причини за това са:

  1. Ефективност и удобство: Електронните ваучери предлагат по-бързо и лесно управление както за работодателите, така и за служителите. Поръчките могат да бъдат направени и подновени онлайн, което спестява време и усилия. Предимство за търговските обекти е, че вече няма да е нужно да събират, изпращат и осребряват ваучери при операторите.

  2. Екологични съображения: Производството и разпространението на хартиени ваучери генерира значителни количества отпадъци и въглеродни емисии. Преминаването към дигитални ваучери намалява този екологичен отпечатък.

  3. Сигурност: Хартиените ваучери могат лесно да бъдат изгубени или откраднати, докато дигиталните ваучери са защитени чрез съвременни технологии за сигурност.

Преходът към дигиталните ваучери

Преходът от хартиени към дигитални ваучери за храна е логичен и необходим за съвременните компании, които искат да бъдат по-ефективни и екологични. Максималната необлагаема сума за ваучер на служител остава 200 лв. Ако искате да продължите да се възползвате от данъчните облекчения свързани с ваучерите за храна след 1 юли, е необходимо да направите следното:

  • За да преминете към новия формат, ако сте клиент на Идънред България, трябва да се свържете с вашия търговски представител и да подпишете договор.
  • Ако не сте текущ наш клиент, може да пуснете запитване за дигитални ваучери ТУК!
Новите дигитални ваучери

Идънред България представя иновативно решение за социални придобивки - дигитални ваучери за храна, които отговарят на нуждите на съвременните компании и техните служители:

  • Служителите могат сами да управляват своите ваучери, като избират между физическа пластика или виртуална карта, която се добавя директно към техния дигитален портфейл
  • Лесна поръчка и управление: Платформата Edenred+ позволява на работодателите да направят бърза и лесна поръчка на ваучери
  • Безконтактни плащания: Виртуалните карти използват безконтактна технология, което прави плащанията още по-удобни и сигурни.
Как работят дигиталните ваучери за храна?

Дигиталният ваучер за храна е под формата на физическа или виртуална карта, като от него не могат да се теглят пари на банкомат.

С електронния ваучер може да се плаща само на ПОС терминали в обекти, които са част от търговската мрежа на Идънред България. Важно е да предупредите в магазина, че плащате не с карта, а с ваучер.

Идънред плащане с телефон ваучер

При насъбрана сума от електронния ваучер се тегли най-отдавна заредената, а потребителите могат да следят баланса си в приложението Edenred+. При електронните ваучери срокът на валидност е същият, както е и на хартиените ваучери до една година след издаването.

! Вече издадените хартиени ваучери ще могат да се харчат до датата им на изтичане !

"След 1 юли можем да използваме ваучерите за храна на хартия до края на тяхната валидност. Някои от тях могат да са валидни до юли 2025 г. Техните ползватели не трябва да се притесняват. Търговските обекти са длъжни да ги приемат и след 1 юли", обясни главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучерите за храна Таня Обущарова в "България сутрин" в BG on air.


Докога са валидни хартиените ваучери, как да използваме дигиталните и какво не можем да платим с тях, BG on air

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни, БНР

Ваучерите за храна: От 1 юли ще бъдат само електронни, euronewsbulgaria.com

Say Goodbye to Paper! Electronic Food Vouchers Take Over in Bulgaria, Novinite.com