Edenred се присъедини към CAC 40
България
България

Edenred се присъедини към CAC 40

16.06.2023

Edenred се присъедини към CAC 40, референтния индекс на фондовата борса в Париж. Решението беше взето от Комитета за експертни индекси на Euronext Paris, в сила от 19 юни 2023 г.

Edenred се присъедини към CAC 40

Включването на Edenred в индекса CAC 40 е признание за представянето на Групата на фондовия пазар след нейното отделяне от Accor

След като радикално промени своя бизнес модел, днес Edenred се превърна в незаменим партньор за работещите хора в 45 държави. Тази трансформация доведе до устойчив и печеливш растеж. Този растеж позволи на Групата да достигне нов мащаб, като основните бизнес и финансови показатели (общи приходи, EBITDA, нетна печалба, свободен паричен поток) се удвоиха между 2016 г. и 2022 г. През същия период пазарната й капитализацията се е увеличила повече от три пъти, от 4,4 милиарда евро в края на 2015 г. до 15,2 милиарда евро на 8 юни 2023 г.

Edenred превърна ESG модела в основен компонент на своето развитие

Този ангажимент е отразен в политиката за корпоративна социална отговорност на групата – „Ideal“. Тази програма стартира през 2017 г. и гарантира положителното въздействие, което продуктите на Edenred оказват върху поведението на потребителите чрез предоставяне на достъп до здравословна храна и устойчива мобилност.

Включването на Edenred в CAC 40 се случи само няколко месеца след стартирането през октомври 2022 г. на стратегията Beyond 22-25. Чрез този план Групата си постави още по-амбициозни финансови цели, отколкото в предишния си план, с ангажимент за генериране на годишен съпоставим ръст на EBITDA с повече от 12% и годишен обменен курс на свободен паричен поток/EBITDA с повече от 70%. ESG политиката е дълбоко вградена в стратегията Beyond 22-25, с по-големи извънфинансови ангажименти, включително достигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. и е в съответствие с целите на SBTi.

Въз основа на този план Edenred вярва, че може да се стреми към общи приходи от около 5 милиарда евро до 2030 г. чрез комбинация от органичен растеж и придобивания. Силното представяне, регистрирано след представянето на стратегията Beyond 22-25, както и скорошното придобиване на Reward Gateway, потвърждават амбициите на Групата. Като доказателство, цената на акциите на Групата се е повишила с над 20%, отразявайки пазарното доверие в продължаващата траектория на устойчив и печеливш растеж на Edenred.

Бертран Дюмази, председател и главен изпълнителен директор на Edenred, сподели по темата:

„Горди сме, че се присъединихме към CAC 40, крайъгълен камък в историята на Edenred само няколко месеца след включването ни в индекса CAC 40 ESG. Бих искал горещо да благодаря на 12 000 служители на Edenred, без които нищо от това не би било възможно. Тази чест е доказателство за успешната трансформация на Групата. Свързвайки 52 милиона потребители и 2 милиона търговци чрез близо 1 милион корпоративни клиенти, Edenred се утвърди като в незаменим партньор за работещите хора. Нашите продукти осигуряват подходящи, реални отговори на нуждите на нашите клиенти. На фона на променящите се работни практики, нашите продукти са по-привлекателни от всякога. И тъй като отразява както нашата пазарна капитализация, така и ликвидността на акциите, това включване в индекса CAC 40 е доказателство за доверието на инвеститорите в нашия стратегически план Beyond 22-25 и нашите перспективи за генериране на устойчив и печеливш растеж“. 

Прочетете цялата новина тук.