12 препоръки от диетолог за вашите служители – Първа част
България
България

12 препоръки от диетолог за вашите служители – Първа част

22.07.2022

Научете какви са препоръките на диетолога Вероника Барткова за балансираното хранене от статията в две части. Представяме ви първата част от статията.

Препоръки от диетолог - Първа част

Знаете ли, че 27% от работещите избират да обядват в офиса, където работят?

Седенето в офиса през целия ден обаче намалява производителността и увеличава нивата на стрес, казват експертите. В допълнение, продължителното седене може да причини редица здравословни проблеми, включително болки в гърба и повишен риск от сърдечни заболявания.

Накратко, ставането от бюрото от време на време е важно както за психическото, така и за физическото здраве. Затова изключително важна е ролята на фирмите работодатели, които могат да насърчават служителите да си правят почивки, за да отделят достатъчно време за здравословен обяд извън офиса.

FOOD Programme е трансевропейска програма, която насърчава общественото здраве. Проектът има за цел да подобри хранителните навици на служителите, като същевременно повиши осведомеността за хранителните качества на храната, предлагана в ресторантите. 

Групата на Edenred е основен партньор на програмата, като помага в координирането и управлението на програмата във всяка от десетте участващи европейски страни. Екипът на Идънред Словакия създаде наръчника "Хапвайте здравословно с Идънред" с препоръки за здравословно хранене на работещите. Научете какви са препоръките на диетолога Вероника Барткова за балансираното хранене:

1.    Рационално хранене

Обядът представлява приблизително 35% от дневния ни енергиен прием и не трябва да се пропуска. Когато избирате обедното си меню, хубаво е да имате предвид:

  • вида на извършваната работа,
  • нивото на стресa,
  • умствената и физическата активност.

При работа в седнало положение най-добре е да избягвате пържени храни, които забавят храносмилането поради високото си калорично съдържание и ниските количества на хранителни вещества в тях.

Добра алтернатива за здравословно хранене е да приемете протеин под формата на различни видове месо: пилешко, говеждо или телешко с малка гарнитура от кафяв ориз или картофи, допълнени с пресни или задушени зеленчуци. 

Месото също може да се замени с риба, тъй като тя е отличен източник на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини подобряват функцията на мозъка, сърцето и имунната система.

Здравословният обяд е добре свършена работа! 

2.    Паста за обяд?

Ако изберете храни на основата на въглехидрати – като паста за обяд, обърнете внимание на различните комбинации. Вместо тежък сос от сирене, изберете по-здравословна версия, например паста с лек сос от пресни домати, босилек и моцарела или пълнозърнеста паста с песто от босилек.

Заменете пастата от бяло брашно с по-здравословна алтернатива, като например пълнозърнеста паста с по-високо съдържание на витамини и минерали или паста от грах или леща. Тези опции са отличен източник на растителни протеини и съдържат големи количества фибри.

Такива ястия ви дават много енергия за справяне със задачите, които ви очакват след обедната почивка.

Вкусната и здравословна италианска храна е винаги добра идея!

3.    Стресът - тихият убиец

Всички се сблъскваме ежедневно със стресови ситуации. Какво да правим когато се окажем под напрежение? Може би ви се иска да поемете по лесния път и да се обърнете към сладкиши с високо съдържание на захар, да посегнате към кофеина или да запалите цигара.

Това обаче само ще стресира тялото ви още повече, защото ще натоварите надбъбречните си жлези. Вместо това опитайте да отделите време за обяд, особено на работното място, когато можете да се насладите на балансирана храна на спокойствие. Когато пропускате хранения, тялото ви отделя още повече кортизол – хормонът на стреса.

Ограничете захарните, индустриално преработени форми на въглехидрати с висок гликемичен индекс. Вместо това изберете пълнозърнести храни с високо съдържание на витамини от група В, от които тялото се нуждае, за да се чувства спокойно. Яжте бавно, имайте предвид, че бързото хранене потиска правилното храносмилане, а това намалява броя на хранителните вещества, които влизат в тялото.

Вкусният бульон е отличен избор и то не само в неделя!

4.    Дневно меню

Храните, които консумираме ежедневно, оказват най-голямо влияние върху нашето здраве. При избора на храна трябва да увеличим приема на полезни храни, като достатъчно количество зеленчуци – особено кръстоцветни: броколи, кеил, зеле, карфиол, кресон. Кръстоцветните зеленчуци са отличен източник на сулфорафан – антиоксидант, който се бори срещу оксидативния стрес, повишава детоксикационния капацитет на черния дроб и го предпазва от оксидативен стрес и увреждане на клетките.

Полезните храни включват също плодове, пълнозърнести храни, млечни продукти и висококачествени растителни масла. Най-добре е да ограничите промишлено преработените храни, които съдържат прекомерни количества добавена захар, наситени мастни киселини и сол. Тези съставки са тясно свързани не само с наддаването на тегло, но и с развитието на хронични заболявания.

Зеленчуците едновременно ще ви ободрят и заситят!

5.    Здравословно хранене = 40 различни хранителни вещества в чинията ви

Нито една храна сама по себе си не съдържа всичките 40 хранителни вещества. Ето защо е важно да избирате различни храни, за да сте сигурни, че вашата диета е балансирана. Ако изберете салата за обяд, вместо дресинг, който обикновено съдържа много нездравословни мазнини, по-добре е да я овкусите с висококачествен зехтин и няколко капки лимон. 

Маслата и мазнините са най-добри за консумация във вид на здравословни храни като риба, авокадо или ядки. Подходящ е приемът също на висококачествено масло и студено пресовани растителни масла. Не се препоръчва обаче консумацията на растителни мазнини, маргарин или индустриално преработени мазнини и масла.

Повишаването на стандартите е добро за вашето здраве!

6.    Готвене в микровълнова печка

За обяд изберете горещи ястия, които са прясно приготвени. Забравете за затоплянето на храната в микровълновата. Този метод на нагряване унищожава повечето от хранителните вещества, намиращи се в храната. Губите значително количество витамини, например витамин В12, чиято липса води до сериозни увреждания на организма.

Затоплянето в микровълнова фурна причинява промени в молекулярната структура на храната, а това значително намалява нейната хранителна стойност. Някои експерти наричат загрятата в микровълнова фурна храна „мъртва“. Най-лошата алтернатива е, когато затопляте храната си в пластмасови съдове. Пластмасите съдържат голямо количество токсини, които се отделят при нагряване и влизат в тялото при консумация на загрята в микровълновата храна.

Няколко минути повече за приготвянето на храна, ви осигуряват по-здравословен резултат!

Изпратете наръчника "Хапвайте здравословно с Идънред" с препоръки за здравословно хранене на служителите си, като изтеглите PDF файл тук.

Прочетете още: 12 препоръки от диетолог за вашите служители – Втора част