12 препоръки от диетолог за вашите служители – Втора част
България
България

12 препоръки от диетолог за вашите служители – Втора част

25.07.2022

Научете какви са препоръките на диетолога Вероника Барткова за балансираното хранене от статията в две части. Представяме ви втората част от статията.

12 препоръки от диетолог за вашите служители – Втора част

Знаете ли, че 27% от работещите избират да обядват в офиса, където работят?

Седенето в офиса през целия ден обаче намалява производителността и увеличава нивата на стрес, казват експертите. В допълнение, продължителното седене може да причини редица здравословни проблеми, включително болки в гърба и повишен риск от сърдечни заболявания.

Накратко, ставането от бюрото от време на време е важно както за психическото, така и за физическото здраве. Затова изключително важна е ролята на фирмите работодатели, които могат да насърчават служителите да си правят почивки, за да отделят достатъчно време за здравословен обяд извън офиса.

FOOD Programme е трансевропейска програма, която насърчава общественото здраве. Проектът има за цел да подобри хранителните навици на служителите, като същевременно повиши осведомеността за хранителните качества на храната, предлагана в ресторантите. 

Групата на Edenred е основен партньор на програмата, като помага в координирането и управлението на програмата във всяка от десетте участващи европейски страни. Екипът на Идънред Словакия създаде наръчника "Хапвайте здравословно с Идънред" с препоръки за здравословно хранене на работещите. Научете какви са препоръките на диетолога Вероника Барткова за балансираното хранене:

7.    Седене в офиса по цял ден

Първо лошата новина: повишеното кръвно налягане, проблемите със ставите и гръбначния стълб, метаболитните и сърдечно-съдовите заболявания се смятат за следствие от заседналите професии. Освен това стрелката на кантара отива по-вдясно, отколкото бихме искали, това също изтощава психиката.

Вървенето е най-естествената и ефективна форма на движение. Обедната почивка е идеалното време за разходка през работния ден. Не само ще осигурите на тялото си питателно гориво под формата на топла храна, но и кратка разходка ще проясни главата ви и ще ви вдъхнови за нови идеи и решения на задачите на работното място.

Най-здравословният начин на придвижване са вашите два крака!

8.    Храносмилане

Да имаш здраво храносмилане и храносмилателен тракт е много важно. Нашият втори мозък, известен като микробиом, се намира в червата. Фибрите са важен компонент на здравословното храносмилане и микробиома. Едно от най-важните свойства на фибрите е, че те преминават през нашия храносмилателен тракт в почти непроменена форма. Нашите ензими не могат да ги усвоят, но те са отлична храна за милиардите полезни бактерии, присъстващи в тялото ни. Добре е да приемаме около 30 гр. фибри дневно. Идеалните източници включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и техните продукти, кълнове, бобови растения, ядки и семена. Например опитайте всеки ден по време на работа да хапвате по една ябълка, но не белете кората. Тя съдържа около 3,5 гр. фибри. Освен това пектинът, присъстващ в ябълката, свързва тежките метали в тялото и подпомага храносмилането.

Вкусните малки неща променят света!

9.    Балансираното хранене подобрява паметта ви

Със сигурност ви се е случвало да сте забравили някоя от многото работни задачи. В днешно време все повече хора страдат от проблеми с концентрацията и паметта. Изчислено е, че до 50 милиона души в света страдат от нарушения, свързани с концентрацията, фокуса и паметта. Паметта е когнитивната дейност, която гарантира, че сме в състояние постоянно или временно да си спомняме или извикваме задачите, информацията или дейностите, за които спешно трябва да се погрижим през работния ден. Витамин B12 играе ключова роля в този процес. Ето защо яйцата, телешкото и говеждото, черният дроб, киселото зеле, водораслите и млечните продукти трябва да имат място в чинията ви.

Спрете да забравяте!

10.    Затлъстяване

Около 55% от хората в България са с наднормено тегло. Пропускането на едно хранене на ден увеличава риска от наднормено тегло. Защо? През деня тялото се нуждае от достатъчен прием на калории, за да функционира правилно. По същия начин нашият мозък се нуждае от достатъчно енергия. Kогато мислим, изразходваме до 20% от общата енергия на тялото. Ако пропуснем хранене в работно време, когато мозъкът ни трябва да работи на високи обороти, ще започнм да забравяме, ще се изнервим, ще имаме проблеми с концентрацията и т.н. Резултатът е неистов глад, който ще опитаме да задоволим с бързо, често нездравословно хранене по време на работа или когато се приберем у дома. Това ще доведе до наддаване на тегло и натрупване на излишни мазнини.

Не се ограничавайте, а се хранете разумно!

11.    Кажете „Не“ на компютъра

Обядът на работното място не трябва да се разглежда само като прием на калории и енергия, от които тялото ни се нуждае, за да може ефективно да изпълнява работните задължения. Това е и момент на релаксация за мозъка, шанс да станем от стола и да оставим очите си да си починат далече от компютърния монитор. Храненето по време на обедната почивка е много важно, за да се презаредите и да се съсредоточите за следобедните дейности на работа. За да улесните храносмилането, яжте бавно и дъвчете храната старателно. Освен това обядът с колегите предоставя възможност за общуване в неангажираща и приятелска обстановка. Това може да ви помогне да разрешите много работни пъзели и да намерите нови решения или идеи.

Винаги се възползвайте максимално от обедната си почивката!

12.    Главоболие

Ако получите главоболие на работа, това може да не се дължи само на многото задачи, които са ви възложени. Първото нещо, за което трябва да се замислите, е приема на течности. Пиете ли достатъчно течности? Когато започнете да се чувствате много жадни, вече е твърде късно. Тялото вече се бори с дехидратацията. Тя причинява болки в бъбреците, главоболие, нарушена концентрация и храносмилане.

Около 2/3 от човешкото тяло е вода. Кръвта и лимфата съдържат най-много вода. От всички органи в тялото, мозъкът съдържа най-голям процент вода – до 90%. Идеалният прием на течности на ден е 1,5 - 2 л. Тази цифра може да варира в зависимост от индивидуалните нужди на всеки човек. За поддържането на баланса и съотношението на отделните минерали, се препоръчва балансиран прием на течности, състоящ се от чиста вода, натурална изворна вода и минерални води. Избягвайте подсладените напитки и евтините сокове, които съдържат големи количества захар, тъй като тяхната консумация води само до внасяне на празни калории в тялото ви. Ако обичате да пиете чаша кафе след обяд или през деня, не забравяйте да изпиете чаша вода с него, тъй като кофеинът увеличава отделянето на вода от тялото.

Сезонна тенденция – чаша вода на масата!

Изпратете наръчника "Хапвайте здравословно с Идънред" с препоръки за здравословно хранене на служителите си, като изтеглите PDF файл тук.

Прочетете още: 12 препоръки от диетолог за вашите служители – Първа част