Как да намалим своя въглероден отпечатък
България
България

Как да намалим своя въглероден отпечатък?

22.03.2022

Научете какво е въглероден отпечатък, какво е ресурс, как да намалин своя въглероден отпечатък и как да пестим ресурси в ежедневието си.

Кампанията на Идънред България „Намали своя въглероден отпечатък! Помогни на планетата Земя да диша!“

Кампанията „Намали своя въглероден отпечатък! Помогни на планетата Земя да диша!“, която Идънред България стартира, има за цел да достигне до служителите на компанията и до крайните потребители на услугите на Идънред България и да ги информира за въглеродния отпечатък, който всеки от нас оставя и как можем да намалим негативното въздействие върху околната среда и същевременно как да пестим ресурси и средства от това. В тази статия, посветена на кампанията, ще обърнем внимание на това какво е въглероден отпечатък, какво е ресурс и ще споделим няколко полезни съвета как да намалим своя въглероден отпечатък и как да пестим ресурси в ежедневието си.

Какво е въглероден отпечатък?

Въглеродният отпечатък е общото количество парникови газове (включително въглероден диоксид и метан), които се генерират от нашите действия. Всеки човек употребява продукти и услуги, които отделят CO2 в атмосферата. Общият принос към парниковите газове в атмосферата е познат като нашия въглероден отпечатък. 
Организацията Conservation International дефинира въглеродния отпечатък по следния начин: Това са „Въглеродните емисии от вашия избор на начин на живот, от транспорта до диетата, които оказват влияние върху климата“.

Средният въглероден отпечатък за човек в Съединените щати е 16 тона. Това е едно от най-високите нива в света. В световен мащаб средният отпечатък от въглероден диоксид е около 4 тона. За България средната стойност на въглеродния отпечатък е 8 тона на човек годишно. За да избегнем повишаването на глобалните температури с 2℃, средният глобален въглероден отпечатък на година трябва да спадне до под 2 тона до 2050 г.

Намаляването на въглеродния отпечатък от 16 тона на 2 тона няма да се случи за една нощ! Като правим малки промени в нашите действия, като например да засадим дърво, да ядем по-малко месо, да не разхищаваме храна, да пестим електроенергия и ресурси, да споделяме кола с колеги или членове на семейството, можем да направим малки стъпки към голямата промяна. Най-добрата стратегия е първо да намалим собствените си емисии.

Възможно е да изчислите въглеродния си отпечатък с калкулатора на Global Footprint Network. Това ще ви даде представа какво да направите, за да компенсирате този отпечатък. 

Какво е въглероден отпечатък?

Какво е ресурс? 

Всяка година Земята произвежда милиарди тонове природни ресурси. Природните ресурси се делят на възобновяеми и невъзобновяеми. 

Възобновяемите ресурси могат да бъдат заменяни естествено. Сред тях попадат например слънчевата светлина, водата, въздухът и вятърът, които са постоянно на разположение и тяхното количество не се влияе в голяма степен от потреблението от човека. Въпреки това много от възобновяемите източници не се възстановяват с такива бързи темпове с каквито ги потребяваме и са податливи на изчерпване от прекомерна употреба. Ресурсите се определят като възобновяеми само докато скоростта на възстановяване надвишава тази на скоростта на потреблението.

Невъзобновяемите ресурси се формират с много бавна скорост. В тази категория попадат например минералите, изкопаемите горива и радиоактивните елементи. В един момент, в не много далечно бъдеще, те ще се изчерпят. Ето защо важно е да помислим как да ги използваме разумно.

Какво е природен ресурс?

Няколко полезни съвета как да намалим своя въглероден отпечатък:

Как най-лесно да пестим от електроенергия в офиса?

  • Изключете от мрежата уредите, които не използвате всеки ден, тъй като включени в мрежата, те продължават да консумират енергия.
  • Изключете от контакта мобилния си телефон след като е напълно зареден, тъй като той ще продължи да консумира енергия, ако остане включен.
  • Огледайте онези зони на офис, където има излишно осветление или лампи, които са включени в неизползвани помещения. Угасете тези светлини.
  • Изключете цялото офис оборудване в края на деня. 
  • Възползвайте се максимално от естествената светлина през целия ден, вместо осветлението от флуоресцентни лампи. Изключвайки осветлението за един час на ден, можете да намалите емисиите на парникови газове с 30 кг. годишно.
  • Отворете завесите и щорите през слънчеви зимни дни. Това ще помогне за отопляването на помещението по естествен начин. Затворете щорите през нощта, за да намалите загубата на топлина. Дръжте завесите и щорите затворени през лятото, за да предотвратите прегряване на стаята.
  • Променяйте вътрешната температура според сезона. През зимата температура от 20°C, а през лятото температура 26°C намалява разхода на електроенергия. 

Как да пестим електроенергия?

Как да пестим електроенергия, когато използваме компютър или ноутбук?

  • Изключете компютъра в края на деня. Това удължава живота му и спестява много енергия. 
  • Уверете се, че имате активиран режим “заспиване” на компютъра или ноутбука си. Скрийнсейвърите не пестят енергия. Компютърът използва два пъти повече енергия, отколкото обикновено, за да запази скрийнсейвъра.
  • Ако ставате от компютъра за повече от 20 минути, стартирайте режим “заспиване” или поне изгасете екрана, за да не хаби ток, докато се върнете. 
  • В режим “заспиване” можете да спестите до 80% електроенергия от компютъра. Ако ползвате ноутбук вместо компютър, ще спестявате цели 90%.

Колко вреден е имейлът за околната среда?

  • Спам имейлът има отпечатък, еквивалентен на 0,3 гр. емисии въглероден диоксид.
  • Имейл без прикачен файл е еквивалентен на 4 гр. емисии въглероден диоксид.
  • Имейл с прикачен файл от 1 MB е еквивалентен на 11 гр. емисии въглероден диоксид.
  • Дълъг имейл с прикачени файлове е еквивалентен на 50 гр. емисии въглероден диоксид.
  • Изпращането на празнична картичка от 1 MB до десет приятели е еквивалентно на 500 метра шофиране на автомобил.

Малките действия в ежедневието ни са от голямо значение за околната среда и нейното състояние. Въпреки че е трудно или дори невъзможно да се избегнат дейности, които натоварват атмосферата с негативен въглероден отпечатък, наша отговорност е да се погрижим за намаляването на вече нанесените щети. Малките стъпки като това да отгледаме дърво, да изключим осветлението, когато излизаме от стаята или да изключим електроуредите от контакта, когато не ги използваме, имат значение за въглеродния отпечатък на всеки един от нас.

Прочетете още:

Идънред България стартира кампания - Намали своя въглероден отпечатък

Малките действия в ежедневието ни са от голямо значение за околната среда