Да пазаруваме по-сигурно по време на пандемия | Идънред
България
България

Как да пазаруваме по-сигурно?

31.03.2020

С помощта на съвременните технологии и добрата организация пазаруването може да бъде много по-безопасно за нас и за околните. Вижте как:

Макар да сме в извънредно положение, пазаруването е една от дейностите, която продължаваме да извършваме най-често. С помощта на съвременните технологии и добрата организация то може да бъде много по-безопасно за нас и за околните. Вижте как:

food


Планирайте пазаруването 

За да посещаваме магазина по-рядко и да прекарвате по-малко време в него, е добре да си правим списъци за пазаруване. Те ще ни помогнат да не се лутаме излишно и да не натежавате бюджета с импулсивни покупки. 
Носете маска и ръкавици (и  не пипайте лицето си)

Ако вече голяма част от нас са свикнали да носят маска, когато излизат, не бива да забравяме и ръкавиците, когато пазаруваме.  Според Световната здравна организация (СЗО) вирусът  може да оцелее от няколко часа до няколко дни върху различни повърхности. Върху картон се задържи до 24 часа, а върху пластмаса и неръждаема стомана до два-три дни, според данни на СЗО. 

Спазвайте дистанция 

Тъй като коронавирусът се разпространява по въздушно-капков, макар да сме с маска, трябва да стоим на поне 2 метра един от друг, съветва СЗО. Така ще предпазим себе си и околните. 

Ред на пазаруване

Добре е да пазаруваме основно пакетирани храни и такива, с които персоналът и другите клиенти имат най-малък контакт. На края на пазара  можем да вземем плодовете, зеленчуците и прясно изпечения хляб.

food

Плащайте безконтактно

Парите са едни от най-мръсните неща, които докосваме всеки ден. В ситуацията, в която се намираме, е най-добре да изберем безконтактно плащане. Можем да използваме и Ваучери за храна, тъй като с тях не се налага да ни връщат ресто.

Онлайн пазаруване

Най-безопасното пазаруване, е това онлайн. Така ще предотвратим струпванията по магазините. Също така можем да изберем да пазаруваме от малки квартални магазинчета.
Дезинфекция след пазар.
Можем да дезинфекцираме опакованите продукти, като внимаваме препаратите да не попадат в храната. Плодовете и зеленчуците трябва да се мият добре и да се белят. По възможност да се киснат във вода и да минават термична обработка.

Да бъдем отговорни към себе си и другите! Списък с търговските обекти, които приемат ваучери за храна от Идънред, можете да откриете тук